Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиери и президенти изпратиха поздравителни писма на Бойко Борисов по случай празника

| обновено на 03.03.18 в 13:55
Чествания в София на 140-годишнината от Освобождението на България
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна, в които отбелязва благодарността на българската държава и българския народ за участието на техни сънародници в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

“По случай честването на 140 години от Освобождението на България си спомняме с дълбока признателност и отдаваме почит към паметта на всички войни, загинали за свободата на България”, посочва българският министър-председател.

Премиерите на Русия Дмитрий Медведев и на Турция Бинали Йълдъръм изпратиха поздравителни писма на българския министър - председател Бойко Борисов по случай националния празник на България - 140 години от Освобождението на България от османското иго, съобщиха от правителствената пресслужба. 

„Боевете на Шипка и при Плевен са станали част от нашата обща история, която трябва да пазим грижливо“, се казва още в поздравителното писмо на Дмитрий Медведев. Той подчертава важността и на българо-руските отношения и в момента. 

От своя страна Йълдъръм изразява увереност, че "настоящите отношения между България и Турция ще продължат да се развиват в полза на нашите народи и регион".

Премиерът Борисов получи поздравления за националния празник и от президентите на Сърбия и Финландия.

В телефонен разговор с Александър Вучич министър-председателят изрази признателност за съпричастността на сръбския народ към Освобождението на България.

Държавния глава на Финландия Саули Нийнистьо  разказа, че най-известният военен марш в страната е посветен на Руско-турската освободителна война и всеки финландец го знае.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна