Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Райън прикани Тръмп да се откаже от идеята за налагане на вносни мита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън призова администрацията на президента Доналд Тръмп да ​​не придвижи напред плановете за въвеждане на мита на вноса на стомана и алуминий, цитирайки наличието на рискове за американската икономика от една търговска война.

"Изключително сме обезпокоени от последиците от една търговската война и настояваме Белия дом да не продължава да разработва този план. Новият закон за данъчната реформа даде тласък на нашата икономика и ние със сигурност не искаме да застрашаваме този позитивен ефект", заяви Ашли Стронг, която е говорител на Пол Райън, цитирана от агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че анонсираните от президента Тръмп планове за предстоящо налагане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий в САЩ доведоха до редица сериозни предупреждения както от страна на основни американски съюзници като Европейския съюз, така и от видни републикански депутати като Пол Райън, Кевин Брейди и Дейв Райхерт.

Агенция Ройтерс се позовава на свой неназован източник от републиканското парламентарно мнозинство, според когото лидерите на Конгреса не биха изключили възможността за предприемането на евентуални мерки в бъдеще, ако Доналд Тръмп продължава да преследва идеята за налагане на митнически тарифи, въпреки че този източник не уточни какви точно законодателни действия могат да бъдат предприети за блокиране на подобно решение на администрацията на Белия дом.

Председателите на две от важните комисии в Камарата на представители - Кевин Брейди и Дейв Райхерт, посочиха в отворено писмо, че митническите тарифи трябва да бъдат ограничени и насочени към справяне с несправедливо търгуваните продукти, като двамата конгресмени твърдят, че подобни мита не трябва да нарушават потока на справедливо търгуваните продукти към американския бизнес и потребители, съобщи  Ашли Стронг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени