Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа среща на лидерите на Северна и Южна Корея през април

Договорена е и "гореща телефонна линия" между лидера на КНДР Ким Чен-ун (вляво) и южнокорейския президент Мун Дже-ин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на силно охраняваната граница между двете държави идния месец, а между тях ще бъде открита гореща телефонна линия, съобщи пратеникът на Сеул след разговори в Пхенян с Ким Чен-ун, предаде АФП.

"Договорена е третата среща на върха между Южна и Севера в Панминджон“, заяви Чун Ею-йо, съветник по националната сигурност на южнокорейския президент Мун Дже-ин, визирайки селото, станало символ на укрепване на доверието помежду им и разположено в демилитаризираната зона.

Ако се реализира, това ще е третата среща на върха между лидери на двете Кореи, между които няма мирен договор след войната на Корейския полуостров 1950-1953 г., а само примирие. Предишните две бяха през 2000 и 2007 г. при южнокорейските президенти Ким Те-чжун и Но Му-хьон. И двамата разговаряха с Ким Чен-ир – бащата на сегашния лидер на КНДР.

Двете Кореи договорили и откриването на комуникационна линия за спешни случаи между Мун и Ким с цел „намаляване на военното напрежение и координация“, заяви Чун. И добави, че двамата ще проведат първия си телефонен разговор преди срещата.

Северна Корея освен това обещала да замрази програмата си за изпитания на ядрени оръжия и ракети за периода на диалога.

Пхенян изразил готовност да се откаже от ядрените оръжия, ако бъде гарантирана сигурността на режима в страната. „Северът ясно показа, че няма причина да има ядрена програма, ако бъдат премахнати военните заплахи и сигурността на режима е гарантирана“, каза още Чун в Сеул.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени