Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топикономически съветник на Тръмп може да напусне поста си, ако бъдат въведени митата за вноса на стомана и алуминий

Гари Кон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ е споделил пред негови съветници, че най-довереният му икономически съветник Гари Кон вероятно ще напусне работата си в Белия дом, ако Тръмп изпълни намерението си да въведе мита за вноса на стомана и алуминий, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки запознати с въпроса.

Междувременно Гари Кон полага сериозни усилия заедно с други представители на администрацията и някои видни републикански депутати да се противопоставят на идеята за високи митнически тарифи, които заплашват да предизвикат световна търговска война. Той е призовал ръководители на американските компании, чийто бизнес зависи от металите, да се срещнат тази седмица с Доналд Тръмп, за да се опитат да го убедят да спре въвеждането на митата, според цитирани от Блумбърг лица, запознати с планирането на подобна среща. Не е ясно обаче дали ходът на Гари Кон ще бъде достатъчен, за да промени мнението на американския президент.

Спекулациите, че топикономическият съветник на Тръмп може да напусне поста си в Белия дом сякаш се потвърждават от днешен туит на президента на САЩ.

Доналд Тръмп написа в Туитър:

"Новата фалшива новина е, че има ХАОС в Белия дом. Хората винаги ще идват и ще си отиват, и аз искам силен диалог, преди да взема окончателно решение. Все още има някои хора, които искам да сменя (търсейки винаги съвършенство). Няма Хаос, само голяма Енергия!".

Трябва да се има предвид, че Гари Кон изпълнява длъжността директор на Националния икономически съвет още от самото началото на администрацията на Доналд Тръмп и беше един от идеолозите на одобрената в края на миналата година мащабна данъчна реформа. Преди това от 2006 година насам той беше президент и главен оперативен директор на Goldman Sachs Group Inc. По професия инвестиционен банкер, Гари Кон се превърна през първата година от управлението на Тръмп в един от най-влиятелните гласове в администрацията на Белия дом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна