Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Амазон" детронира Бил Гейтс като богаташ №1 в света

Джеф Безос е най-богатият човек в света със състояние $112 млрд., обяви сп. "Форбс"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на гиганта в онлайн търговията „Амазон“ Джеф Безос е най-богатият човек на света, като детронира от първата позиция основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс в годишната класация на сп. „Форбс“ за милиардерите в долари, съобщи АФП.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пада на 776-о място от 544-то преди година, като богатството му сега е оценено на $3,1 млрд. – с 400 млн. долара по-малко.

Благодарение поскъпването на акциите на „Амазон“ с 59% за 12 месеца, Безос добавя почти $40 млрд. към състоянието си и то става $112 млрд., като води с голяма преднина на Гейтс – $90 млрд.. Това е най-голямата разлика между първите двама в историята на класацията, посочва „Форбс“.

Легендарният US инвеститор Уорън Бъфет запазва третата си позиция с $84 млрд., следван от френския индустриалец Бернар Арно – $72 млрд., който се изкачва до №4 от 11-а позиция, най-вече заради поскъпване на еврото спрямо долара.

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг е 5-и с със $71 млрд. Следва го испанецът и собственик на „Зара“ и други модни марки Амансио Ортега – $70 млрд., мексиканският телекомуникационен Магнат Карлос Слим – $67,1 млрд. американските братя Кок – Чарлз и Дейвид, с по $60 млрд. и сънародникът им Лари Елисън – $58,5 млрд.

Двама китайски милиардери влизат в Топ 20 – Ма Хуатън, шеф на интернет гиганта „Тенсент“ (Tencent), който е №17 с $45,3 млрд. и най-богатият човек в Азия, както и основателят на „Алибаба“ Джаск Ма. Той е на 20-о място, като състоянието му е $39 млрд.

Класацията показва, че по света има рекордните 2208 милиардери в долари, като общото им състояние възлиза на $9,1 трилиона (9100 млрд. долара) – с 18% повече от миналата година. В класацията за първи път влизат 259 души. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени