Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство е загрижено заради оставката на водещия икономически съветник на Тръмп

министър на икономиката на Германия Бригите Циприс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство има сериозни притеснения относно оставката на топикономическия съветник на президента на САЩ - Гари Кон, заяви в сряда министърът на икономиката Бригите Циприс, добавяйки, че все още се надява, че Доналд Тръмп ще промени мнението си по отношение на въвеждането на митнически тарифи.

"Ситуацията е сериозна", посочи Циприс, коментирайки оставката на Гари Кон в знак на протест на предложението на Тръмп да наложи тежки мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

Тя подчерта, че Берлин е в близка координация с другите страни - членки на ЕС относно последващите стъпки, които да бъдат предприети, добавяйки, че Европа ще отговори по подходящ начин, ако в крайна сметка САЩ наложи високи вносни мита.

Бригите Циприс обаче посочи, че Германия все още надява да бъде избегнат търговски конфликт. "Надявам се Тръмп да промени своето решение", отбеляза тя.

Министърът на икономиката е убедена, че международната търговия гарантира просперитет за всички, ако се основава на взаимно разбирателство. "Много е важно да има застъпници на тази теза в Белия дом. С оглед на това се притеснявам от последните сигнали, идващи от САЩ", каза Циприс, коментирайки подадената от Гари Кон оставка.

Доналд Тръмп заяви във вторник вечерта, че в скоро време ще вземе решение кой да наследи бившият изпълнителен директор на банката Goldman Sachs. Агенция Ройтерс цитира неназовани служителите на Белия дом, според които спорът за митническите тарифи е допринесъл за решението на Кон да напусне своя пост, но това не е била единствената причина.

Президентът на САЩ също така предупреди Европейския съюз, че ще бъде ударен от "голям данък в размер на 25% за вноса на европейски автомобили", тъй като Европа не се отнася добре със Съединените щати, когато става дума за търговските взаимоотношения.

Заплахите на Доналд Тръмп разтревожиха германските автомобилни производители, които още в началото на седмицата призоваха политиците да избягнат "на всяка цена" евентуална търговска война със САЩ.

Трябва да се има предвид, че Съединените щати са втората по големина експортна дестинация, след Китай, за германските производители на автомобили, докато автомобилите и частите за тях са най-големият източник на приходи от износ в Германия.

Редица анализатори се опасяват, че една търговска война между САЩ и Европа може да намали икономическия растеж в Германия с до един процентен пункт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна