Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесилия Малмстрьом: ЕС е готов да реагира на митническите тарифи на САЩ

Сесилия Малмстрьом
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е готов да реагира на американските мита за вноса на стомана и алуминий, но все пак се надява, че те могат да бъдат избегнати, заяви в сряда европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом, съобщава Ройтерс.

"Търговската война няма победители и ако тя не се случи, тогава можем да работим с нашите американски приятели и с другите съюзници по сърцевината на този проблем, а именно свръхкапацитета", посочи Малмстрьом.

"Ако обаче това се случи, ще трябва да предприемем мерки, за да защитим европейските работни места", добави тя. "Дадохме ясно да се разбере, че подобен ход, който ще навреди на ЕС и ще постави в опасност хиляди европейски работни места, ще бъде посрещнат с твърд и пропорционален отговор", заяви европейският комисар.

Според редица информационни източници, ЕС може да обложи с данък различни стоки, внасяни от САЩ, на обща стойност от 3,5 млрд. долара, ако администрацията на президента Доналд Тръмп в крайна сметка повиши митата за внос на стомана (с 25%) и на алуминий (с 10%).

Сесилия Малмстрьом отбеляза, че днес е била проведена дискусия относно това кои американски стоки, внасяни в ЕС, да бъдат облагани с мита в отговор на плановете на Белия дом за въвеждане на митнически тарифи. Европейският комисар допълни, че ЕС работи, за да гарантира, че всяко действие, което евентуално бъде предприето, ще бъде в рамките на законовите параметри, определени от Световната търговска организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна