Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст с 235 хиляди на работните места, разкрити от частния сектор на САЩ през февруари

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете нарастване с цели 235 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през втория месец на новата година, надвишавайки съществено прогнозите на финансовите пазари за растеж с около 200 000. В същото време беше оповестена и добра възходяща ревизия на данните за януари, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 244 000 работни места при предишна оценка за 234 000.

Това е четвъртият пореден месец, в който частният сектор в САЩ генерира нови 200 000 или повече работни места. В основата на днешните силни данни стои солидният растеж на заетостта в сферата на услугите, както и на заетостта в средните по размер компании.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през февруари 68 000 нови работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през настоящия месец 97 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 70 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през втория месец на 2018-а година 198 000 работни места, докато в производствения сектор те са нараснали с 37 000 при повишение с 14 000 само в рамките на промишлеността, докато в строителството са били разкрити 21 000 работни места, показва последното проучване на ADP.

"Пазарът на труда продължава да преживява непрекъснат растеж", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Свидетели сме на постоянен ръст в повечето отрасли, като той е най-силно изразен в развлекателната сфера и в хотелиерския и ресторантьорски бизнес с оглед на увеличаващите се потребителски разходи. При този темп на растеж на работните места, работодателите в скоро време ще бъдат сериозно притиснати при намирането на квалифицирани работници", допълни той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Пазарът на труда е нагорещен до червено и заплашва да прегрее. С увеличаването на държавните разходи и намаляването на данъците се очаква растежът да се ускори".

Марк Занди също така беше цитиран да казва, че нивото на безработица в САЩ може да се понижи до 3,5% или дори до 3,0% към лятото на 2019-а година, визирайки позитивният ефект от данъчната реформа и от федералното бюджетно споразумение.

Той обаче изрази известна предпазливост, че ако търговските партньори на САЩ реагират с пропорционални по размер мерки на предложените от Доналд Тръмп митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий, американската индустрия може да се наложи да съкрати между 100 и 150 хиляди работни места, предимно в промишлеността.

Доста силните данни на компанията ADP са факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през февруари, като средните прогнози на финансовите пазари са за по-скромно повишение с около 200 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места и понижение на нивото на безработица до ново 17-годишно дъно от 4,0%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна