Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ прогнозира малко по-добър икономически растеж през 2018-а, но при все още слаба инфлация

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на заседанието в четвъртък, на което запази досегашната си парична и лихвена политика непроменена, Европейската централна банка (ЕЦБ) завиши леко прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през 2018-а година, но в същото време продължи да очаква, че инфлацията в региона ще остане под нейните прицелни нива до 2020 година.

Представяйки новите макроикономически прогнози, шефът на банката Марио Драги посочи, че ЕЦБ очаква нарастване на БВП на еврозоната през настоящата година с 2,4% вместо с 2,3 на сто (според декемврийските прогнози), визирайки по-добрия възходящ импулс през последните месеци. ЕЦБ запази непроменена прогнозата си икономически растеж от 1,9% през 2019 година и от 1,7% през 2020-а година.

Според Марио Драги рисковете по отношение на растежните перспективи остават до голям степен балансирани. Той посочи, че силният цикличен възходящ импулс, подкрепен от засилващите се бизнес инвестиции в резултат на благоприятните финансови условия и от солидното частно потребление на фона на растящата заетост, може да доведе до по-силен от очакваното растеж. Шефът на ЕЦБ смята, че рисковете за по-слаб от очакваното растежа на еврозоната са свързани най-вече с глобални фактори, включително и с растящия протекционизъм.

"Низходящите рискове по отношение на очаквания икономически растеж са свързани преди всички с глобални фактори, включващи растящият протекционизъм и развитията на валутните и на останалите финансови пазари", заяви Драги.

                                                                                                          Нови (и декемврийски) прогнози на ЕЦБ за еврозоната

Снимка

Въпреки леко завишените прогнози за икономическия растеж, ЕЦБ продължава да очаква инфлация от 1,4% през настоящата година и от 1,4% през 2019-а година (низходяща ревизия от декемврийска прогноза за повишение на инфлацията догодина с 1,5%), преди тя да нарасне с 1,7% през 2020-а година, доближавайки целевото ниво на централната банка от малко под 2 на сто.

Марио Драги посочи, че днешното решение на ЕЦБ да се откаже от досегашния си ангажимент за евентуално увеличаване на програмата за "количествени улеснения" е било взето единодушно. В същото време той потвърди, че ЕЦБ продължава да очаква запазване на лихвените ставки в настоящите рекордно ниски нива за продължителен период от време и във всеки случай далеч след края на програмата за покупки на активи.

Коментирайки плановете на Доналд Тръмп да въведе мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ, Марио Драги запита риторично: "Ако въвеждате митнически тарифи за вашите съюзници, които тогава са вашите врагове?". Според него митническите тарифи, предложени от Тръмп, повдигат въпроса за силата на трансатлантическия съюз. Той посочи, че незабавното въздействие от предложените мита върху стоманата и алуминия вероятно ще бъде малко, но може да се окаже по-голямо, ако други държави предприемат ответни мерки. Марио Драги допълни, че предложените тарифи само засилват съществуващата "тревога и загриженост" за състоянието на международните отношения и особено за тези между САЩ и Европа.

Шефът на ЕЦБ смята, че евентуалните търговски конфликти могат да навредят на потребителското и на бизнес доверието, което ще бъде негативно както за инфлацията, така и за икономическия растеж.

Марио Драги отбеляза, че ЕЦБ следи внимателно колебанията на финансовите пазари и неотдавнашното поскъпване на еврото.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна