Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомбастичен ръст на заетостта в САЩ през февруари с 313 хиляди и стабилизация на безработицата в 17-годишно дъно от 4,1%

През февруари заетостта в САЩ отбеляза най-силен ръст от средата на 2016-а година насам, нивото на безработица стабилизира за пореден месец в близо 17-годишното дъно от 4,1%, но заплащането на труда отбеляза по-слаб от очакваното растеж.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през февруари с цели 313 000 работни места, отбелязвайки най-солиден месечен растеж от юли 2016-а година насам, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-скромно повишение с около 205 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха добра възходящ ревизия сумарно с 54 000, като тези за декември бяха ревизирани до 175 000 (при предишна оценка за 160 000), а тези за януари претърпяха възходяща ревизия до 239 000 (при предишна оценка за техен растеж с 200 000).

Това означава, че през първите два месеца на настоящата година бяха разкрити средномесечно 276 хиляди нови работни места, което е значително над техния средномесечен растеж със 182 000 през цялата изминала година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни сякаш потвърждават, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица в САЩ стабилизира през февруари за пети пореден месец в близо 17-годишното дъно от 4,1% (най-ниско нивото от декември 2000-а година), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за негово понижение към ключовата бариера от 4 на сто. Трябва обаче да се има предвид, че делът на американците, търсещи работа, или т.нар. "норма на заетост", се увеличи през февруари до 63,0% от 62,7% през предходните четири месеца, оттласквайки се от 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато през септември 2015 година (най-ниско ниво от 1977 година). Именно това повишаване на "нормата на заетост" не позволи на нивото на безработица да се понижи към прага от 4,0%.

В частния сектор на американската икономика през февруари бяха разкрити 287 000 работни места, в държавният сектор бяха наети 26 000 нови служители (най-солиден ръст от юли 2016-а година), докато заетостта в промишления сектор нарасна с 31 000. В същото време строителните компании разкриха 61 000 нови работни места, като това представлява най-солиден ръст на заетостта в този сектор от близо 11 години насам.

Все по-затягащият се пазар на труда би трябвало да доведе и до по-силен растеж на заплащането, но февруарските данни сякаш не оправдават тези очаквания.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи с едва 4 цента (или повишение с 0,15% спрямо януари), достигайки 26,75 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се забави изненадващо силно до 2,6% от 2,8% през януари (низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 2,9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-добър растеж с 2,8 на сто. Продължителността на средната работна седмица през февруари пък се повиши до 34,5 часа от 34,4 часа през първия месец на годината.

Трябва да се има предвид, че именно първоначалните данни за здрав ръст на заплащането с 2,9% през януари (най-солидно повишение от юни 2009-а година) бяха в основата на последвалите сериозни трусове на пазарите на акции през миналия месец, тъй като провокираха опасения, че това ще доведе до сериозен инфлационен натиск, който ще принуди Фед да предприеме по-агресивна политика на увеличаване на лихвените ставки. Но по-слабият растеж на заплатите през февруари вероятно ще парира част от спекулациите, че федералната фондова лихва може да бъде повишена на четири пъти през настоящата година, а не трикратно, каквато е и прогнозата на самата централна банка на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна