Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските енергийни гиганти E.On и RWE се съгласиха да разменят част от активите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският енергиен гигант E.On SE обяви през уикенда, че се е съгласил по принцип да размени серия от активи със своя конкурент RWE AG, като това е последната от поредицата сделки, отразяващи революцията в областта на възобновяемата енергия по време на предходния мандат на канцлера Ангела Меркел през 2011 година, съобщава агенция MarketWatch.

E.On SE заяви, че ще придобие 76,8% от капитала на притежаваното от RWE дружество Innogy SE, като в замяна на това RWE ще получи 16,67% от собствения капитал на E.On.

E.On ще отправи оферта от 40 евро на акция за миноритарните акционери на Innogy, оценявайки дружество на около 22 млрд. евро.

Комплексната сделка, включваща суапове на активи и дялове между двете най-големи енергийни компании в Германия, ще остави E.ON да се фокусира предимно върху енергийните мрежи и операциите, насочени към потребителите, докато RWE ще получи бизнеса с възобновяеми енергийни източници на Innogy и пакета от акции в австрийския доставчик Kelag , както и голям дял от акциите на E.On.

В свое собствено изявление RWE посочи, че сделката ще помогне на компанията да създаде водещ европейски бизнес за комунални услуги с разнообразни методи за производство на електроенергия, включително и от възобновяеми източници, както и от конвенционални методи като използването на въглища.

Трябва да се има предвид, че E.On инвестира агресивно в нови източници на енергия от възобновяеми източници като слънчева енергия и вятър както в Германия, така и в чужбина. RWE пък е най-големият производител на електроенергия в страната, със силен акцент върху конвенционалните източници на електроенергия, като тези от въглища и природен газ.

Пазарът на комуналните услуги в Германия беше разтърсен из основи през 2011-а година в резултат на т.нар. "Енергийна революция" (Energiewende) на канцлера Ангела Меркел. Според плана, Германия ще трябва да закрие ядрените си електроцентрали до 2022-а година и ще ги замени с бързо разрастващата се вятърна и слънчева енергия. Анализатори твърдят, че по-късно тази година се очаква поредно напрежение, ако Германия обяви нови по-строги целеви намаления на вредните въглеродни емисии, за да постигне целите, договорени съгласно Парижкото споразумение за борба с изменението на климата от 2015-а година.

Според германския икономически министър Бригите Циприс, споразумението за размяна на активи между двете водещи енергийни компании в страната може да направи сектора по-конкурентоспособен.

"Добре е, ако в Германия има конкурентни и международно ориентирани доставчици на енергия. Сегашните планове на E.On и RWE могат да допринесат за това", заяви тя за агенция Ройтерс. "Концентрирането върху конкретни бизнес области може да насърчи необходимите инвестиции в енергийното производство и в разпределителни мрежи", добави Циприс.

След новината за размяната на серия от активи, акциите на RWE поскъпват с цели 12% в началото на новата седмица, докато акциите на неговото досегашно дружество Innogy SE, което ще бъде закупено от E.On, поскъпват с 15%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна