Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият вътрешен министър подава оставка след убийството на журналист

Вицепремиерът и вътрешен министър на Словакия Роберт Калиняк обяви, че подава оставка от двата поста на пресконференция в Братислава.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашкият вицепремиер и вътрешен министър Роберт Калиняк обяви, че подава оставка след напрежението, предизвикано от убийството на разследващ журналист, ровил за връзки между правителството и мафията, предаде АФП.

„Мисля, че изпълних мандата си да правя всичко за запазване на стабилността в Словакия, заяви днес Калиняк пред репортери. „По тази причина реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър“, добави той.

Убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му миналия месец предизвикаха големи протести срещу правителството на премиера Роберт Фицо, като на последния в петък десетки хиляди излязоха на митинг в Братислава.

Калиняк, който е близък политически съюзник на Фицо от неговата социалдемократическа партия „Смер“ ("Посока"), отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори  във властта - партията „Мост-Хид“ („Мост“), която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, посочва Ройтерс.

Очаква се по-късно днес „Мост-Хид“ да реши дали ще остане в управляващата коалиция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!