Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти с бой македонският парламент прие албанския за втори официален език

4
Парламентарни охранители предотвратиха сблъсък между Никола Груевски (вляво) и Талал Джафери (вдясно).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският парламент преодоля с 64 гласа „за“ президентското вето върху закона за употреба на езиците, с който албанският на практика става втори официален език в страната, предаде БТА, позовавайки се на медии в Скопие.

Председателят на парламента Талат Джафери подложи закона на гласуване, без да има дебати по над 30-те хиляди поправките, внесени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Гласуването в 120-местния парламент протече в бурна и напрегната атмосфера, в която само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на Събранието Талат Джафери.

Груевски и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, според които законът е неконституционен, обкръжиха масата на Джафери, когато той обяви гласуване на закона.

Груевски се приближи към Джафери и изключи микрофона му, а когато председателят на Събранието се опита да напусне залата, препречи пътя му и вдигна ръка срещу него. След намеса на парламентарната охрана Джафери бе изведен от залата.

През януари - седмица след гласуването му в парламента, президентът Георге Иванов наложи вето върху закона за употребата на езиците. Той се мотивира с мнения на експерти и настроения в обществеността, според които законът противоречи на конституцията.

Законът предвижда във всички органи на държавната власт в Македония, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии, юридически лица и други институции официален език, освен македонския и неговата писменост, да бъде и езикът, на който говорят поне 20% от гражданите на страната и тяхната писменост, тоест албанският език.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна