Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Societe Generale след изненадваща оставка на подуправител на френската банка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Societe Generale се понижават с над 2% в началото на днешната търговия след новина за изненадващата оставка на един от видните подуправители на френската банка.

В сряда вечерта заместник-главният изпълнителен директор на SocGen - Дидие Вале, отговарящ за инвестиционното банкиране, обяви, че напуска своя пост "след различия в подходите по отношение на разрешаването на специфичен правен въпрос", съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че Societe Generale губи своя банков инвестиционен шеф точно в началото на новия си тригодишен план, насочен към повишаване на възвръщаемостта и защита на дивидентите в момент, когато финансовата институция е изправена пред голяма несигурност относно размера на евентуалните глоби, свързани с няколко правни споразумения с американските власти, които се очаква да бъдат постигнати през следващите няколко седмици или месеци.

Банката не предостави повече подробности в изявлението си относно посочените от Дидие Вале различия по конкретен юридически въпрос и само отбеляза, че той е подал оставка, за да запази "общия интерес" на кредитната институция.

"Различията в подхода", поради които Вале е подал своята оставка, вероятно са свързани с разследването за предполагаемо манипулиране на Лондонския междубанков лихвен процент, известен като Либор - ключовата лихвена ставка, която се използва в редица договори и контракти за стотици милиарди долари в световен мащаб, съобщи за Ройтерс неназован източник, запознат с въпроса.

SocGen е една от банките, които бяха обхванати от разследване за манипулиране нивата на Либор по време световната финансова криза. В тази връзка властите в САЩ обвиниха през миналия август двама бивши мениджъри на френската банка, че са участвали в схема за манипулиране на нивата на глобалния доларов Либор.

Дидие Вале, близък и дългогодишен съюзник на главния изпълнителен директор на SocGen Фредерик Одеа, започна кариерата си в голямата френска банка през 2000-а година и беше главен финансов директор от 2008-а до 2012-а година, като от тогава насам беше начело на поделението за инвестиционно банкиране.

"Работихме заедно повече от 15 години. Бих искал да изразя цялото си уважение и приятелство, които имам към Дидие", отбеляза Фредерик Одеа в имейл към персонала на банката, съобщава Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени