Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Пелегрини получи мандат за ново правителство на Словакия

4
Вицепремиерът Петер Пелегрини, след като получи мандат за съставяне на ново правителство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашкият президент Андрей Киска възложи днес на вицепремиера Петер Пелегрини да формира ново правителство, след като премиерът Роберт Фицо подаде оставка в резултат на обществено недоволство, предизвикано от убийството на разследващ журналист, съобщи АФП.

Киска посочи, че трите партии в управляващата коалиция – „Смер“ на Фицо и Пелегрини, „Мост-Хид“ („Мост“) и Словашката национална партия, са го информирали, че имат мнозинство в парламента за ново правителство.

Новият премиер Пелегрини (42 г.) е бивш шеф на парламента.

Фицо, който е на власт от 2012 г., обяви снощи готовност за оставка, но поиска президентът да възложи мандат за нов кабинет на представител на партията му, което Киска прие.

По-рано днес лидерът на „Мост-Хид“ („Мост“) Бела Бугар заяви, че ще бъдат сменени една трета от министрите.

Словакия бе потресена от убийството на Ян Куциак (27 г.) и годеницата му Мартина Кушнирова, които бяха открити мъртви на 25 февруари с огнестрелни рани в дома на журналиста във Велка Мача, недалеч от Братислава.

В последната си, недовършена, статия Куциак пише за корупционни връзки на италианската мафия с висши представители в правителството на Фицо.

Споменатите в нея Мария Трошкова – помощник на Фицо, и секретарят на Държавния съвет за сигурност Вилиам Ясан, напуснаха постовете си, но категорично отрекоха да са замесени в престъплението.

Оставки подадоха вицепремиерът и вътрешен министър Роберт Калиняк, а в край на февруари си тръгна и министърът на културата Марек Мадярич.

Убийството на Куциак и годеницата му предизвикаха протести срещу корупцията, на които основното искане бе премиер Роберт Фицо да подаде оставка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна