Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции срещу Русия заради намеса в изборите

Стивън Мнучин - финансов министър

САЩ обявиха нови санкции срещу 19 руски граждани и 5 организации заради намеса в изборите през 2016 г. и кибератаки, предаде Би Би Си.

Сред физическите лица са 13-те, обвинени за миналия месец от службата на спецпрокурора Робърт Мълър. А след организациите са Федералната служба за сигурност (ФСС),  Главното разузнавателно управление (ГРУ) и руска пропагандна организация, съобщи министерството на финансите във Вашингтон, цитирано от Ройтерс. 

Санкциите са първото приложение на новия закон „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“.

Въпросните лица и организации са взети на прицел заради „зловредна киберактивност, включително намеса в изборите в САЩ през 2016 г., деструктивни кибератаки и прониквания в критична инфраструктура“, се казва в съобщението на финансовия министър Стивън Мнучин. Той добавя, че се подготвят още санкции срещу руски правителствени служители и олигарси.

Министерството на финансите на САЩ също така цитира кибератака, известна като NotPetya, както и химическото нападение в Обединеното кралство по-рано този месец, което остави бивш руски шпионин и дъщеря му в критично състояние.

Санкциите включват замразяване на активите на посочените лица и структури в САЩ и забрана на американците да правят бизнес с тях.

Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва приема спокойно новите санкции и че вече е започнала да готви ответни мерки, предаде агенция Интерфакс.

Русия отрича да се е намесвала в американските избори.

Санкциите се налагат, след като администрацията на Тръмп беше подложена на сериозна критика за липсата на отговор на намесата на Русия в американските президентски избори, което беше установено в рамките на специализирано разследване на Министерството на правосъдието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени