Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоуби се пилотът, винен от Москва за свалянето на малайзийския боинг

При свалянето на малайзийския боинг на 17 юли 2014 г. загинаха всичките 298 души на борда.
Снимка: БТА

Украинският военен пилот, обвиняван от Русия за свалянето на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии през 2014 г., се е самоубил с изстрел от пистолет, предаде Би Би Си.

Капитан Владислав Волошин нарече твърденията на Москва "лъжа". Холандското разследване заключи, че самолетът „Боинг 777“ с 298 души на борда е свален с руски зенитно-ракетен комплекс „Бук“. Никой не оцеля при падането на машината на 17 юли 2014 г. в район на бойни действия между силите на Киев и проруските сепаратисти.

Според съобщения в украинските медии Волошин се застрелял в дома си в град Николаев (Миколаив) край Черно море.

Украйна го смяташе за герой. Той имал 33 бойни мисии с щурмовака Су-25 срещу сепаратистите в Източна Украйна. Волошин (29 г.) в последните няколко месеца ръководел летището на Николаев.

Членове на семейството му заявили пред украински медии, че се чувствал депресиран. Те били в апартамента му, когато той се застрелял в неделя. Веднага била извикана линейка, но пилотът починал в болница.

Една от руските версии твърдеше, че Волошин е свалил боинга над Донбас. Тя цитираше показания на бившият механик от украинските ВВС Евгений Агапов. Той работел на летището, откъдето пилотът излетял и кацнал в деня на свалянето на малайзийския боинг. Волошин казал колеги, че стрелял по самолет, който се озовал не на точното място и в неправилното време.

Според друга руска версия пътническият самолет бил свален от украински „Бук“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна