Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом предлага търговски облекчения на държавите в замяна на съвместен натиск върху Китай

Снимка: уикипедия

Администрацията на Доналд Тръмп притиска останалите страни да се присъединят към САЩ в опитите за оказване на съвместен натиск върху търговската политика на Китай в замяна на облекчаване на въведените преди време американски митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки неназовани официални европейски представители.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер е водещ на преговорите, според които дадени страни могат да бъдат изключени от митата от 25% за вноса на стомана и 10% за вноса на алуминий. Трябва да се има предвид, че американските търговски партньори и редица американски компании настояват за изключения при въвеждането на новите мита, които ще влязат в сила този петък.

По време на разговорите, Лайтизер е определил пет условия, на които трябва да отговорят съответните държавите, преди да бъдат изключени от митническите тарифи, заяви пред Блумбърг официален представител на Белия дом при условие на анонимност. Подобна информация се съдържа също така и във документ за вътрешна употреба на Европейската комисия, съобщава агенцията и допълва, че втори висш представител, извън САЩ е потвърдил общите очертания на поставените от американските власти пет условия.

Блумбърг цитира и самите условия пред търговските партньори на САЩ, за да могат те да бъдат изключени от новите мита:

- Ограничаване на износа на стомана и алуминий за САЩ до нивата от 2017-а година;

- Активно сътрудничество с американските власти срещу различните политики на Китай, нарушаващи търговията;

- Съответните държави да си сътрудничат по-активно със САЩ на Глобалния форум на Г-20 за стоманодобивната индустрия;

- Сътрудничество със САЩ при откриването на дела пред Световната търговска организация срещу китайските търговски практики;

- Подобряване на сътрудничеството в областта на сигурността със САЩ.

Трябва да се има предвид, че на 8-и март Доналд Тръмп подписа прокламация, въвеждаща  15 дни по-късно нови мита за вноса на стомана и на алуминий, като се позовава на рядко използвана правна клауза, даваща му правомощията да налага търговски санкции, за да защита националната сигурност. Но той също така се стреми да използва новите тарифи като механизъм за шантаж за налагането на други цели на търговската политика на Белия дом. Така например Тръмп заплаши, че ако Канада и Мексико не се съгласят на ново Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), което да удовлетвори САЩ, тогава няма да бъде валидното тяхното изключване от митническите тарифи.

Междувременно Тръмп е поканил всяка страна, с която САЩ има "взаимоотношения, свързани със сигурността", да кандидатстват за подобно изключване от новите мита. Според Блумбърг, австралийският премиер Малкълм Търнбул е заявил, че страната му вече си е осигурила подобно изключение, като редица държави от Южна Корея до Аржентина също настояват за подобно третиране.

Европейският съюз обаче отговори агресивно на новите американски мита, заплашвайки с ответни мерки и налагането на мита за редица стоки, внасяни от САЩ, в размер до 6,4 млрд. евро годишно.

Блумбърг допълва, че усилията на Белия Дом за набиране на съюзници, които да протестират съвместно срещу търговската политика на Пекин идва в момент, когато администрацията на Тръмп обмисля да наложи до края на работната седмица (до петък) мита на голям спектър от стоки, произведени в Китай (над 100). По този начин Белия дом иска да накаже китайското правителство за това, което според САЩ се смята за злоупотреба с американската интелектуална собственост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна