Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай е готов за "кървава битка"

Телевизионен екран показва излъчваната пряко реч на китайския президент Си Цзинпин преди закриването на годишната сесия на парламента в Пекин.
Снимка: БТА

Китайският президент Си Цзинпин предупреди в пламенна националистическа реч да не се правят опити за разцепване на Китай и каза, че страната му е готова за "кървава битка", с която да заеме полагащото ѝ се място в света, предаде АФП.

В края на годишната сесия на парламента Си посочи обаче, че превръщането на Китай във велика сила няма да става за сметка на други държави. "Китай никога няма да се стреми към хегемония или експанзия… Само свикналите да заплашват другите виждат заплаха във всеки", каза той в речта, предавана пряко по телевизията.

Това стана дни след като близо 3-те хиляди депутати единодушно преизбраха Си за втори 5-годишен мандат и седмица след промяна на конституцията, която премахна ограничението за два президентски мандата.

Си твърдо предупреди, че опитите за отцепване на територия от Китай ще бъдат пресичани. "Всякакви действия и хитрини за разцепване на Китай са обречени на провал и ще бъдат осъдени от народа и наказани от историята“, каза президентът. И добави: „Няма да бъде позволено и е абсолютно невъзможно да се отцепи и сантиметър от територията на страната“.

Тези думи се смятат за насочени срещу групи, които настояват за независимост на Тайван, самоопределение на Хонконг или западните региони Синцзян и Тибет, както и към Индия, Бутан и други страни в Югоизточна Азия, които имат нерешени териториални спорове с Китай.

„Китайският народ е несломим и упорит, имаме дух да водим кървава битка срещу нашите врагове до горчивия им край“, каза Си Цзинпин. „Имаме големия капацитет да заемам полагащото ни се място в света“, добави той.

В речта си президентът припомни, че Комунистическата партия повече от всякога държи юздите на властта. „Историята вече го доказа и ние ще продължим да доказваме, че само социализмът може да спаси Китай“, каза Си. И подчерта, че „само като развиваме социализма с китайски характеристики, ние ще можем да завършим великото възраждане на китайската нация“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени