Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът се търгува в най-високи нива за март на фона на геополитическо напрежение в Близкия Изток

Петролът поскъпва към най-високите си нива за настоящия месец на фона на геополитическо напрежение в Близкия изток и вероятността за по-нататъшно намаляване на добивите във Венецуела.

Априлските фючърси на американския лек суров петрол нарастват във вторник с 1,34% към 62,90 долара за барел след вчерашно понижение с 0,4%. В същото време фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май поскъпват с 1,38% към 66,97 долара, достигайки най-високо ниво от края на месец февруари.

Подкрепа за днешния добър ръст на петролните цени оказва засилващото се геополитическо напрежение в Близкия изток и по-специално това по оста Саудитска Арабия - Иран.

В понеделник Саудитска Арабия определи ядрената сделка между Иран и световните сили, постигната през 2015-а година, като "дефектно споразумение". Трябва да се има предвид, че в края на предходната работна седмица той дори заплаши, че Саудитска Арабия може да започне да разработва свое собствено ядрено оръжие, ако и Иран продължава със своите разработки. Тази заплаха предизвика солиден ръст на цените на петролните фючърси в петък с между 1,7% и 1,9%.

                                                                                 Графики на петрола сорт брент и на американския лек суров петрол

Снимка

Всички тези изказвания са факт в навечерието на визитата на саудитския принц Мохамед бин Салман в САЩ и преди неговата среща с американския президент Доналд Тръмп. Трябва да се има предвид, че и двамата лидери са изключително критични по отношение на Иран.

От своя страна Тръмп заплаши неотдавна да изтегли Съединените щати от ядреното споразумение между Техеран и шестте световни сили. Това беше изтълкувано като знак за евентуалното налагане на нови санкции, които биха могли да навредят на петролната индустрия на Иран.

В същото време инвеститорите на пазарите на суровини продължават да следят внимателно намаляващите петролни добиви във Венецуела, което е допълнителен фактор в подкрепа на растящите цени на черното злато. Само в рамките на февруари производството на петрол в латиноамериканката страна се е свило с повече от 500 хил. барела на ден спрямо година по-рано, показваха последни данни на Международната агенция по енергетика (MAE). Спадът се дължи на все по-задълбочаващата се икономическа криза в страната, като МАЕ предупреди, че Венецуела е "уязвима към още по-ускорено намаляване" на добивите, което може да доведе до дефицит на световните петролни пазари.

Въпреки днешното възходящо движение на петролните фючърси, инвеститорите са в напрегнато очакване на редовните ежеседмични данни за складовите запаси на ценната енергийна суровина в САЩ. Трябва да се има предвид, че по-високите цени в резултат на споразумението между ОПЕК, Русия и други техни съюзници за ограничаване на производството допринесоха за силен ръст на добивите както в САЩ, така и в Канада и Бразилия. Именно увеличаването на производството и най-вече това на шистов петрол в САЩ ограничи през последните месеци растежа на цените.

Трябва да се има предвид, че апетитът за американски суров петрол представлява проблем за страните - членки на ОПЕК, тъй като увеличаващите се отстъпки за петрола, добиван в САЩ спрямо петрола сорт брент, го прави по-привлекателен за чуждестранните петролни рафинерии. В същото време цената на петрола сорт брент се използва като еталон за няколко страни от Близкия изток и за други глобални производители, което ги прави по-малко конкурентоспособни.

Агенция Ройтерс цитира Мат Стенли от петролната брокерска компания Freight Investor Services International: "Цените на суровия петрол сорт брент през 2017-а година възлизаха средно на 3,36 долара за барел над тези на американския лек суров петрол в сравнение с ценова разлика от едва 0,40 долара за барел през 2016-а година. Това осигурява сериозен стимул за по-голям износ на суров петрол, добиван в САЩ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени