Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Райънеър“ купува самолетната компания LaudaMotion на спортната легенда Ники Лауда за около 50 млн. евро

Ники Лауда
Снимка: Ройтерс

Нискотарифната въздухоплавателна компания Ryanair Holdings обяви във вторник, че се е съгласила да закупи австрийската авиокомпания на бившата легенда във Формула 1 - Ники Лауда, съобщават агенциите Франс прес и Блумбърг.

Базираният в Дъблин нискотарифен превозвач ще плати по-малко от 50 млн. евро за мажоритарен дял от 75% в компанията Laudamotion.

Това представлява едва втората подобна сделка за придобиване от страна на "Райънеър", откакто компанията закупи през 2003-та година британската Buzz от холандския превозвач KLM, преди да ликвидира своята придобивка само година по-късно. Оттогава насам "Райънеър" се опита, но не успя да придобие ирландската авиокомпания Aer Lingus, а през 2017-а година участва с оферта за покупката на Air Berlin, преди обаче да се откаже, твърдейки, че търгът е бил манипулиран в полза на Deutsche Lufthansa.

От Ryanair Holdings обявиха, че Ники Лауда ще стане председател на Laudamotion и ще наблюдава възстановяването на неговата бивша въздухоплавателна компания Niki Airline. Базираната в Дъблин нискотарифна самолетна компания също така ще предостави допълнителни средства в размер на 50 млн. евро, за да накара компанията на Лауда да започне отново да работи.

Според "Райънеър" флотилията на придобитата компания, която е от шест самолета, ще нарасне до най-малко 30 и трябва да излезе на печалба до третата година от дейността си.

Първоначално Ryanair ще купи 24,9% от Laudamotion с план за увеличаване на собствеността до 75% с течение на времето, тъй като поемането на контрола върху мажоритарния дял изисква одобрение от регулаторните органи на Европейския съюз.

Франс прес напомня, че Ники Лаунда, който освен шампион във Формула 1, е известен и с добрия си бизнес нюх, създаде преди години компанията Lauda Air, преди да я продаде през 1996-а година на Австрийските авиолинии. След това той основа компанията Niki Air, която пък продаде през 2011-а година на Air Berlin.

Лауда се завърна в авиационния бизнес през 2016-а година с покупката на компанията Amira Air, която в последствие преименува на Laudamotion, преди да я продаде на Ryanair.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна