Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали не са оставили отворена задната врата на рая

БНР Новини
Фотоколаж: Даниела Манолова

Една комедия от Хайнрих фон Клайст с участието на Никола Анастасов, Васил Попов, Асен Кисимов и Татяна Лолова ще ви пренесе в епохата на немския романтизъм на 25 март, в 16.00.Това е единствената „чиста” комедия на немския поет, писател, драматург, философ и есеист, която от дистанцията на времето можем да определим и като сатира.

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist е роден в старинно аристократично семейство на 18 октомври 1777 г. във Франкфурт на Одер, тогава в пределите на Свещената римска империя.

„Но раят е заключен и залостен ... Трябва да направим пътешествие около света, за да видим дали пък не са оставили отворена задната врата”. Хайнрих фон Клайст.

Животът му е неуморно преследване на илюзията за щастие, пътешествие след пътешествие, непрекъснато движение. В белетристиката и в драматургията си той се съсредоточава върху изкривените и изопачени прояви на човешката природа и следи развитието на отношенията от начало до край, от надеждата до провала. Героите на Клайст са напълно освободени от характерната германска затвореност и размишляваща природа. Те са действащи и при това действат реално, в действителността. Това прави творбите на Клайст неостаряващи и привлекателни за читателите по целия свят в продължение на столетия.

През последните две години от краткия си живот се впуска в стремително приятелство с болната от рак Хенриете фон Фогел. Те споделят една и съща бурна любов към музиката. Хенриете моли новия си приятел да й разясни военното изкуство и да я научи, как да се занимава с фехтовка, защото драматургът в ранната си младост е бил войник, дори няколко месеца военнопленник на французите. На 21 ноември 1811 г. Хайнрих и Хенриете напускат Берлин и отиват на езерото Клайнер Ванзее, което се намира на югозапад от Берлин и е едно от най-обичаните места за отдих и спорт. Точно на брега стават последвалите трагични събития. Прекарват нощта в хана на Щимингс и собственикът на хана описва двойката, 34-годишен и 31-годишна, като весела и жизнерадостна. На другия ден Хайнрих фон Клайст първо застрелва любимата си Хенриете и след това застрелва себе си.

Това двойно самоубийство е едно от най-известните в историята, но детайлите около мотивацията са противоречиви и мъгляви. Целият кръг приятели на двамата, между които са известни литературни и политико-икономически привърженици на романтизма, публикуват своите догадки. Някои смятат, че самоубийството е нейна идея, други, че тя дори не е първият избор на Клайст, че той е предлагал и на съпругата си Мари да се самоубият заедно. Преди заминаването си Хайнрих и Хенриете написват прощално-разпоредителни писма, които заедно с един текст, описващ последната им вечер, прекарана в хана Gasthof Stimming, принадлежат към най-скъпоценните образци на световната литература. В редакторското ми представяне в 2.00 за първи път в България можете да чуете фрагменти от тях, а в една бъдеща Радиоколекция ще ви срещнем с целите писма. 

Със „Счупената делва” ще отидем в началото на тази бурна и пълна със загадки съдба на смел творец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна