Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадисти убили 62-ма бойци на Асад в Дамаск

Ранено дете при бунтовническия обстрел във вторник на Джарамана, източно предградие на Дамаск. При атаката бяха убити 35 души.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При изненадващо нападение на бойци на „Ислямска държава“ (ИД), които поеха контрола на южна част на сирийската столица, са били убити 62-ма проправителствени бойци, предаде агенция Франс прес, позовавайки се на мониторингова група.

Атаката на ИД срещу предградието Кадам на Дамаск започнала в понеделник през нощта.

Сирийският център за човешки права обяви във вторник, че загиналите проправителствени бойци са 36, но след това били прибрани още тела.

„Убитите се увеличиха до 62-ма, повечето от тях местни проправителствени бойци“, посочи днес организацията, която е базирана във Великобритания, но разчита на източници в Сирия.

Подкрепления на режима били изпратени в покрайнините на Кадам, но операцията за връщането на квартала още не била започнала.

ИД поддържа известно присъствие в части на Дамаск, включително палестинския лагер Ярмук и предградията Хаджар ал Асуад и Тадамун.

Нощната атака в понеделник била предприета от Хаджар ал Асуад, като бойците на ИД се възползвали от временния вакуум във властта в Кадам, след като ислямисти и джихадисти били евакуирани от района в рамките на сделка с режима.

Според условията в нея повечето от тях се насочиха към северозападната провинция Идлиб, която се контролира от бившия клон на „Ал Кайда“ в Сирия.

Близкият до властта в Дамаск в. „Ал Уатан“ писа днес, че режимът изпраща подкрепления към Кадам, но посочи, че ИД били превзели „едва няколко сгради в източния край на района“.

Във вторник при бунтовнически обстрел на търговски район в Джарамана, източно предградие на Дамаск, бяха убити 35 души, а по-рано същия ден при въздушни удари и стрелба на режима по анклава Източна Гута край столицата били убити 38 цивилни, посочва АФП.

Проправителствените сили превзеха почти 80% от анклава до Дамаск, но от останалите райони под техен контрол бойци на ислямистите продължават да обстрелват столицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна