Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания може и да не плати за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания може и да не плати на ЕС вече договорените 40 милиарда паунда, пише Daily Express, позовавайки се на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

Дейвис казва, че Обединеното кралство няма да плати, ако не постигне изгодна сделка по въпросите на търговията и припомня, че главният преговорящ от страна на ЕС Мишел Барние е заявил, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

Министърът обаче подчертава, че що се отнася до икономическото сътрудничество, взаимодействието в областта на безопасността и отбраната, може да се смята, че вече има сделка.

Според британския финансов министър Филип Хамънд бъдещето търговско споразумение трябва да включва в себе си и финансовия сектор.

Преди седмица Брюксел и Лондон обявиха, че е постигнато съгласие преходният период за напускане на ЕС да бъде 21 месеца. Остават обаче редица неуредени въпроси, преди всичко за границата с Ирландия.

Официалните преговори по Брекзит започнаха на 19 юни 2017, една година след референдума във Великобритания и ще продължат до ноември 2018-а.

Брекзит ще започне на 29 март 2019 и трябва да приключи до 31 декември 2020.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна