Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските дългови книжа ще бъдат включени за пръв път в голям глобален облигационен индекс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция Блумбърг, която разполага и с една от най-големите платформи за електронна търговия, обяви, че през следващата година ще добави китайски държавни облигации към един от своите водещи индекси. Това ще е първият случай, в който даден значим облигационен бенчмарк индекс ще включи дългови книжа на втората по големина икономика в света.

Компанията заяви в петък, че планира да добави облигации, деноминирани в китайки юани, в рамките на период от 20 месеца, започвайки през април 2019-а година, към дълговия индекс Bloomberg Barclays Global Aggregate.

Очаква се делът на китайските облигации да достигне 5,49% от този индекс, след като бъдат добавени всичките дългови книжа, което де факто ще направи юанът четвъртата по значимост валута в индекса след американският долар, еврото и японската йена.

"С днешното съобщение признаваме продължаващите усилия на Китай през последните години за подобряване на достъпа до третия по големина пазар на облигации в света", заяви Майкъл Блумбърг, който е основател на компанията Блумбърг.

Трябва да се има предвид, че други доставчици на подобни облигационни индекси все още не са взели решение за включването на китайските облигации в най-популярните си бенчмаркове с фиксиран доход.

Предприетата от Блумбърг стъпка е доста значима, тъй като мнозина инвеститорите по цял свят не са склонни да инвестират в огромния пазар на облигации в Китай в размер на около 12 трлн. долара, докато тези книжа не бъдат включени във водещи индекси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна