Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК и Русия обмислят дългосрочно сътрудничество за доставките на петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ОПЕК и Русия работят върху дългосрочно споразумение за сътрудничество по отношение на ограничаване на добивите на петрол, което може да разшири контрола върху световните доставки на петрол от страна на големите износители за много години напред. Това заяви пред агенция Ройтерс саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, подчертавайки, че Рияд и Москва обмислят разширяване на тяхното сътрудничество, което стартира през януари 2017 година и беше провокирано от срива на петролните цени.

"Ние постигнахме съгласие по отношение на голямата картина, но все още не и в детайлите на нашето сътрудничеството през следващите едно-две десетилетия", добави той.

Ройтерс напомня, че най-големият производител на ОПЕК - Саудитска Арабия успя да убеди Русия и някои други производители да си сътрудничат с Организацията на страните износителки на петрол в момент, когато цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел през 2014 година до нива под 30 долара за барел през 2016 година.

Последвалото споразумение между ОПЕК и Русия за ограничаване на производството с около 1,8 млн. барела на ден успя да възстанови цените на петрола обратно към 70 долара за барел, но бързият ценови растеж доведе до нов бум при добивите на шистов петрол в САЩ, което през последните месеци успя да ограничи поскъпването на черното злато.

Трябва да се има предвид, че Русия, която никога не е била член на ОПЕК, работи съвместно с картела и под време на предишни проблеми със сръхпредлагането на петрол, датиращи от 90-те години на миналия век, но евентуалното постигане на дългосрочно споразумение в рамките на следващите 10-20 години ще бъде нещо безпрецедентно.

Саудитският принц също така посочи, че продажбата на борсата на 5% от държавната саудитска петролна компания Aramco може да се осъществи в края на годината, или в началото на 2019-а година в зависимост от пазарните условия.

Сигналите за дългосрочно петролно сътрудничество между Саудитска Арабия и Русия помагат за предпазливо поскъпване на фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май с 0,27% към 70,35 долара за барел, но след като по-рано днес те направиха втори неуспешен опит да поскъпнат над тригодишния връх от 71,28 долара, достигнат към края на януари.

В същото време аналогичните фючърси на американския лек суров петрол стабилизират около 65,55 долара за барел, неуспявайки за втори пореден ден на търговия да тестват януарския връх около 66,66 долара за барел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна