Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Ромео и Жулиета" завършва Месецът със спектаклите на Боряна Сечанова за 50-годишнината на Балет "Арабеск"

3
Балет „Арабеск” (архив)
Снимка: arabesque.bg

С "Ромео и Жулиета" на Прокофиев завършва Месецът със спектаклите на хореографа Боряна Сечанова от програмата за 50-годишнината на Балет "Арабеск". Представлението е тази вечер от 19.00 ч. в Музикалния театър, съобщава БТА.
Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите - на Николина Костова-Богданова.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата "Ромео и Жулиета" оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев. Спектакълът на Балет "Арабеск "Ромео и Жулиета" е модерен танцов прочит на пиесата, в който екипът разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.
Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло, и цената на неуместните съвети - как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки, променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес, къде в днешно време остава любовта, дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка "моята душа е в ръцете на другия", или велика наивност, отбелязват от екипа.

Проектът е финансиран от програмата "Култура" на Столичната община и с подкрепата на Министерството на културата.

"Атракцията на тази пиеса се намира на друго ниво - нивото на високия вкус и на високото майсторство. Всеки от компонентите на спектакъла - хореография, визия, присъствие на танцьорите, защитава това изтънчено ниво на самоотказване от евтини трикове и "доразкрасяване" или "доразвиване" на Шекспировата трагедия. Респектът към Шекспир се изразява чрез всеки жест на сцената - от каменните колони до стърчащата прическа на Меркуцио", казва Мила Искренова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени