Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвия изхвърля руския език от средното образование

Президентът на Латвия Раймонд Вейонис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Латвия Раймонд Вейонис подписа закон, според който средно образование ще може да се завършва само след изпити, които се полагат на латвийски език, съобщава Sputnik Латвия.

Мотивите на президента са, че така учениците ще могат да получат по-качествено образование и ще се стимулира единението на нацията.

Според президента малцинствата ще могат да учат на родния си език дисциплини, свързани с националната и културната идентичност.

Значителна част от предметите в началния и основния курс също ще могат да се преподават на език, различен от латвийския.

Промяната трябва да стане от 1 септември 2019 година.

Предучилищното образование ще остане двуезично, а от първи до шести клас ще има три модела на двуезично образование.

От седми до девети клас 80 % от образователните предмети ще се преподават само на латвийски, а от 10 до 12 клас всички предмети ще са само на латвийски.

Латвия, която е с население от около 2 милиона души, има значително руско малцинство – според различни оценки около една трета от жителите са от руски произход.

Партия „Съгласие“, която е първа политическа сила в страната и се подкрепя предимно от рускоезичните избиратели, призова президента да не подписва закона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна