Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на Ню Йорк стартира американски вариант на Либор, който да измести компрометирания британски междубанков лихвен процент

Федералният резерв на Ню Йорк ще стартира във вторник публикуването на американска бенчмарк овърнайт лихва, която постепенно да замени британския Либор, като участниците на пазара се надяват, тя да се окаже по-надеждна от компрометирания от доста време насам британски междубанков лихвен процент, съобщава агенция Ройтерс.

От 3-ти април Федералният резерв на Ню Йорк ще започне публикуването на Гарантирана овърнайт лихва за финансиране (Secured Overnight Financing Rate - SOFR). Това ще представлява  първа стъпка в многогодишен план за отказ на повечето дериватни финансови инструменти в долари от досегашния Лондонски междубанков лихвен процент (Либор - Libor), който според регулаторните органи би представлявал сериозен системен риск при положение, че бъде прекратено неговото публикуване.

Редица анализатори се мъчат да обяснят неотдавнашния рязък скок на нивото на лондонския Либор към деветгодишен връх, въпреки че качеството на банковото кредитиране продължава да изглежда доста солидно. Увеличеното емитиране на краткосрочното държавни ценни книжа и намаляването на търсенето на кредити поради данъчните  реформи в САЩ се считат като най-вероятни фактори за това нарастване на либора. В същото време намаляването на междубанковото кредитиране ограничава стабилността на този основен пазарен лихвен процент, който вече доста често не се оценява въз основа на осъществяваните действителни транзакции.

SOFR се основава на транзакции на пазара за обратно изкупуване на държавни ценни книжа, в който банките и инвеститорите взимат или предоставят заеми за една нощ. Група големи банки - Комитетът за алтернативни референтни лихвени проценти (ARRC) - избра новият лихвен процент като алтернатива на предлагания в Лондон междубанков лихвен процент Либор при търговията с дериватни инструменти. Този нов лихвен процент ще отразява дълбочината и стабилността на пазара, на който се търгуват ежедневно около 800 млрд. долара.

Регулаторните органи, включително и председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, се стремят да намалят пазарната зависимост от лондонския Либор с оглед на спада на търгуваните заеми, определящи този лихвен процент. Ако този важен междубанков лихвен процент спре да бъде публикуван, "това може да се окаже доста сериозен проблем за цялостната финансова стабилност", заяви Пауъл през февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна