Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в еврозоната през март отстъпва към 8-месечно дъно, но все още остава относително добра

Промишленият бум в еврозоната от края на 2017-а година отслабва за трети пореден месец от началото на настоящата година, достигайки 8-месечно дъно, но въпреки това бизнес активността в сектора продължава да се задържа недалеч от най-добрите си нива от две десетилетия насам, показват окончателни неревизирани данни от проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс се понижи през мат до 8-месечно дъно от 56,6 пункта спрямо 58,6 пункта през февруари. Въпреки понижението, индексът, измерващ промишлената активност, задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта за 57-и пореден месец (трайно задържане на промишления индекс над това важно ниво през всеки един от месеците от юли 2013-а година насам) и недалеч от неговия рекорден връх от декември 2018-а година от 60,6 пункта (най-солидна промишлена експанзия от средата на 1997-а година, когато стартира проучването на Markit).

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се понижи до 16-месечно дъно от 55,9 пункта спрямо 59,6 пункта през февруари и след като в края на миналата година достигна исторически връх от 62,2 пункта.

"Не трябва да се безпокоим прекалено много от спада на промишления PMI индекс, тъй като е неизбежно известно забавяне в темповете на растеж след солидната експанзия на промишлеността в края на миналата и началото на стоящата година", заяви главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.

"Въпреки потвърдените окончателни данни, общото темпо на растеж остава силно от историческа гледна точка, като при всички страни, в това число и в Гърция, се отчита стабилна и широкообхватна бизнес експанзия", допълни той.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Отделните промишлени PMI индекси също отбелязаха понижения през трети месец на годината, но и те все още остават в относителни силни нива.

Германският промишлен PMI индекс се понижи през март до 58,2 пункта от 60,6 пункта през февруари и под предварителен индекс на ниво от 58,4 пункта. Това представлява намаляване на индекса за трети пореден месец и негово най-ниско ниво от юли 2017-а година насам.

Аналогичният френски индекс се понижи през март до 53,7 пункта от 55,9 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 53,6 пункта. Това представлява най-слаба експанзия в промишления сектор на Франция от година насам.

В същото време промишленият PMI индекс на Италия спадна до 55,1 пункта от 56,8 пункта през февруари, достигайки най-ниско ниво от юли 2017-а година, докато аналогичният индекс на Испания спадна до 54,8 пункта от 56,0 пункта, отчитайки най-слабо ниво от септември 2017-а година.

Окончателните резултати от промишленото проучването на Markit са пореден знак, че икономическият растеж в еврозоната вече достигна своя пик, но въпреки това ще продължа да се представя добре и през първото тримесечие на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна