Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският алуминиев гигант "Русал" ще бъде изхвърлен от индекса CEMBI на банката JP Morgan

Акциите на "Русал" и на En+ Group ще бъдат заличени от фондовите индекси FTSE Russell

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският производител на алуминий "Русал" вече не отговаря на изискванията за индексната група CEMBI на банката JP Morgan, включваща корпоративни облигации на водещи компании от нововъзникващите пазари, в резултат на наложените неотдавна санкции от страна на САЩ по отношение на руски олигарси и свързаните с тях компании. С оглед на това компанията "Русал" ще бъде изключена от групата индекси CEMBI на 30 април, се посочва в специално изявление на JP Morgan, цитирано от агенция Ройтерс.

Изключването ще бъде направено като част от ребалансирането на индексите CEMBI в края на месеца, добавиха от американската банкова институция.

От петък, 6 април, теглото на "Русла" в индексите CEMBI Broad Diversified и CEMBI Diversified, беше съответно 0,12% и 0,15%, се посочваше в предишно изявление на JP Morgan, което беше изпратено до клиентите на банката късно в понеделник.

Индексът CEMBI се използва като бенчмарк за инвестиционните фондове, управляващи активи за 96 млрд. долара, посочва американската банка, която е негов изобретател в края на 2007-а година, добавяйки, че индексът на облигациите на нововъзникващите пазари (GBI-EM) и водещият индекс на нововъзникващите пазарни облигации (EMBI) няма да бъдат засегнати от предстоящата промяна.

"Русал" е сред 12-те фирми, влизащи в обсега на новите санкции на финансовото министерство на САЩ, според които субектите са се възползвали от руската държава, въвличайки се в "злоумишлени дейности" по цял свят.

Междувременно стана ясно, че акциите на "Русел" и на En+ Group (компанията, която притежава 48% от алуминиевия гигант) ще бъдат отстранени от фондовия индекс FTSE Russell ефективно от 13-ти април, заявиха от компанията, която е доставчик на индекса.

Руският производител на алуминий и холдинговото дружество En+ Group бяха добавени в петък в черния списък на санкциите на САЩ.

"FTSE Russell потвърждава, че следните ценни книжа ще бъдат изтрити от индексите на FTSE Russell, като промяна ще влезе в сила на 13 април 2018 година: EN+ Group PLC и United Company RUSAL PLC (Hong Kong)", се посочва в официалното изявление на компанията.

En+ Group ще бъде изтрита от индексите Russell Global и Russell Developed, докато Rusal ще бъде изтрит от FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Developed, FTSE Global Large Cap, MTS и FTSE Global Style Indexes.

В същото време групата CME (Chicago Mercantile Exchange) отмени одобрения статут за регистрация на руската фирма "Русал" за доставка на договаряни на борсата алуминиеви фючърсни договори, показва съобщение на уебсайта на голямата чикагска борса.

Борсата отбелязва, че решение е взето, след като на 6-и април 2018-а година Министерството на финансите на САЩ, след консултации с Държавния департамент на САЩ, определи конкретни юридически и физически лица, подлежащи на санкции, включително United Company Rusal.

Лондонската борса за търговия с метали (London Metal Exchange) също съобщи във вторник вечерта, че произвежданият от "Русал" алуминий ще бъде спрян от списъка на одобрените за търговия марки от 17-и април, след като някои от членовете на борсата за изразили безпокойство относно уреждането на договори със компании, засегнати от санкции.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна