Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на британските продажби на дребно през март и през цялото първо тримесечие

Продажбите на дребно във Великобритания се понижиха рязко през март в резултат най-вече на необичайно лошото време на Острова, като това е пореден сигнал за слабото представяне на британската икономика през първото тримесечие на годината, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се сви през март с цели 1,2% на месечна база при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-умерено понижение с 0,6%, след като през февруари търговията на дребно на Острова се разшири с 0,8 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база нараснаха с 1,1%, но след повишение с 1,5% през февруари и прогноза за по-солиден растеж от 1,9 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се свиха с 0,5% на месечна (след повишение с 0,4% през февруари) и нараснаха спрямо година по-рано за втори пореден месец с 1,1 на сто.

Силното влошаване на търговията на дребно през март се дължи до голяма степен на необичайно лошото зимно време във Великобритания, определено от медиите като "Звярът от Изтока", което ограничи както продажбите на бензин (спад с цели 7,4% спрямо февруари), така и на хранителни стоки, облекло и на стоки за домакинствата.

В рамките на цялото първо тримесечие продажбите на дребно се понижиха с 0,5% спрямо последните три месеца на 2017-а година, като според ONS това ще отнеме 0,03 процентни пункта от растежа на британския БВП за този период. Предварителните данни на официалната статистика за представянето на британската икономика през първото тримесечие на годината ще бъдат оповестени по-късно този месец.

Докладът за продажбите на дребно следва оповестените вчера по-слаби от очакваното данни за инфлацията през март, като тези данни могат да поставят под въпрос очакваното от финансовите пазари повишение на основната британска лихва на заседанието на Английската централна банка през май.

Британската лира задълбочава своето низходящо движение на валутния пазар, понижавайки се с 0,3% към едноседмично дъно от 1,1459 щатски долара, докато еврото поскъпва с 0,15% към 8-дневен връх от 0,8735 паунда. По този начин британската лира продължава да отстъпва от 22-месечния връх от 17-и април около 1,4377 долара (най-високо ниво от 24 юни 2016 година насам - денят след изненадващото гласуване на британците в подкрепа за Брекзит), докато еврото отскочи от близо едногодишното дъно от вторник около 0,8620 паунда (най-ниско ниво за единната валута от май 2017-а година).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна