Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на ЕЦБ отчита съществено отслабване на кредитните стандарти на банките от еврозоната

През първото тримесечие на годината търговските банки от еврозоната са разхлабили съществено техните критерии за отпускане на заеми на бизнеса и на домакинствата в региона, като те очакват по-нататъшно отслабване на кредитните им стандарти и през второто тримесечие, показват резултати от последно проучване на ЕЦБ.

Априлското кредитно проучване на Европейската централна банка, което се провежда сред финансовите институции във валутния блок, показва, че повечето банки са докладвали за по-силно от очакваното разхлабване на техните вътрешни критерии при одобряване на нови бизнес заеми.

Търговските банки също така са занижили техните стандарти при отпускане на кредити за покупките на жилища (за ипотечно кредитиране), както и критериите им за одобряване на потребителски кредити.

Това разхлабване на кредитни стандарти беше придружено и от по-нататъшно увеличение при търсенето на заеми, което би трябвало да окаже подкрепа на инвестициите и на потреблението в рамките на еврозоната.

Ниските лихвени ставки, добрата инвестиционна активност и процедурите на сливане и придобиване на редица компании са били основни движещи сили за търсенето на бизнес заеми в началото на годината, посочи ЕЦБ.

Последното проучване на ЕЦБ беше проведено сред 149 банки между 15-и март и 3-ти април 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна