Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

LaTiDa и Рут Колева са големите победители в пролетния конкурс на БНР

7
Рут Колева получава голямата награда от програмния директор на БНР Мартин Минков.
Снимка: Ани Петрова

Рут Колева и новата песен на Живко Петров с LaTiDa са големите победители в пролетния конкурс на БНР. Галаконцертът на 49-ия конкурс за нова българска поп и рок песен „Пролет 2018“ се състоя на 25 април в Първо студио на Българското национално радио.

Първата награда в най-стария музикален конкурс на БНР спечели LaTiDa. Песента „Не и на теб“ е по музика и аранжимент Живко Петров, текст Гергана Турийска и продуцентската подкрепа на Bon-Bon Music. Брилянтното вокално изпълнение е на три млади дами – Десислава Христова, Елизабет Нешева и Яна Белева, които ще си поделят парична премия от 3000 лева.

Рут Колева спечели специалната награда на конкурса, което ѝ осигури възможност да представи България на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Холандия, както и да реализира самостоятелен концерт в Първо студио на БНР. През януари 2019-та Рут ще представи продуцираното от нея парче „Collide“ на престижната сцена на фестивала. То е по музика на Рахел Лилия Тодорова и Jelmer Vlaskamp, текст Рахел Лилия Тодорова и аранжимент Jelmer Vlaskamp.

Миро, фронтменът на Saint Electrics, които представиха страната ни на „Евросоник“ тази година, сподели, че фестивалът е невероятна възможност, която всеки български музикант трябва да преживее. Чрез контактите си от фестивал, това лято те ще реализират европейско турне.

Втора награда и 2000 лева получиха Lina Nikol & K Ross. Песента „До сутринта“ е по музика на Веселина Николова, текст Росен Кукошаров и аранжимент Магомед Алиев – Мага. От сцената на Първо студио K Ross благодари на селекционната комисия и отбеляза, че това е едно от най-силните издания на конкурса в последните години.

Наградата за дебют отиде при Лъчезар Кацарски и блус бандата му „The Cool Cats“. Талантливият незрящ млад музикант, който освен вълшебен глас е мултиинструменталист, подари на публиката парчето „Mr Blues“ .

Журналистическата гилдия се събра на 11 април да изслуша 13-те финалисти от общо 50 предложения и даде своя глас за новия проект на вокалиста на „Сленг“ – Rewind. Песента „U B The Change“ е по музика и текст на Владимир Михайлов, аранжимент Владимир Михайлов и Кирил Добрев. Те са и продуценти на парчето.

За песента “All I Have“ Dead Man's Hat получиха специалната награда на класацията „БНР Топ 20“ и получават възможността да се представят на Радио Парк феста на БНР, който ще се проведе на 15, 16 и 17 юни на Голямата поляна в Южния парк в София. 

Наградата на слушателите на БНР отиде при Indigo Kids и „Sadisfied“. Парчето е по музика на Явор Велчев-Яви и Радослав Славчев-Riverman, текстът е на Явор Велчев-Яви, а аранжиментът - на Indigo Kids.

За конкурса „Пролет“:

Конкурсът е създаден през 1970 г в Българското национално радио с цел да се стимулира създаването на нови български поп и рок песни. Идеята е след предварителна селекция одобрените песни да се запишат и продуцират от БНР, а след излъчване наградите се определят от професионално жури и слушателски писма. В продължение на десетилетия конкурсът създава и популяризира творчеството на композитори, поети, текстописци, аранжори, изпълнители и групи. Той се утвърждава като един от най-авторитетните конкурси в България. Благодарение на него са създадени десетки стойностни шлагери и хитове. Мисия на програмите на БНР е да съхранят традицията и да популяризират българската музика.

13-те финалисти в „Пролет 2018“ може да чуете тук.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени