Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 000 риала за долар. Иранската валутна криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Валутната криза в Иран продължава, като за 7 месеца местната валута – риалът, се е обезценила двойно въпреки нарастването на цените на петрола, пише www.rferl.org.

В опит да овладее пазара правителството задължи Централната банка да фиксира курса на долара на 42 000 риала, но практически никой не спазва това ограничение. Бизнесмен, цитиран от www.rferl.org, свидетелства, че е платил 58 000 риала за долар и това се смята за изгодно, тъй като в повечето случаи американската валута се разменя за над 60 000 риала.

По-рано Централната банка забрани да бъдат държани повече от 10 000 евро в брой, както и сделките в криптовалути.

Освен това страната се отказа от долара и реши да извършва международните си плащания в евро.

Според анализаторите основна причина за валутната криза са опасенията, че САЩ ще излязат от сделката по ядрената програма на Иран, която позволи санкциите срещу Ислямската република да бъдат частично вдигнати. По-специално Иран получи право да продава петрол в ЕС и достъп до 100 милиарда долара замразени активи.

Срокът на сделката изтича на 12 май, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва, че Вашингтон ще се оттегли.

Въпреки че в резултат на падането на санкциите Иран достигна износ от 2 милиона барела петрол дневно обаче, страната продължава да изпитва валутни затруднения.

Анализаторите посочват, че освен очакванията за оттегляне на САЩ от сделката по ядрената програма роля за кризата има и недотам грамотното управление на икономиката от страна на иранските власти.

Според професор Стив Ханке от университета „Джон Хопкинс“ основните фактори са два – лошото управление и международните санкции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна