Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алуминиевият гигант "Русал" може да избегне санкциите, след като САЩ коригира "черния списък"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп направи промени в програмата си за санкции спрямо Русия, проправяйки по този начин път на алуминиевия гигант "Русал" да се измъкне от т.нар. "черен списък". Така Белият дом се опитва да смекчи трусовете на пазарите на цветни метали от последния месец, отлагайки във времето заплахите за нарушаване на доставките на алуминий в световен план, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Изправен пред делистване от Лондонската фондова борса през тази седмица, собственикът на компанията "Русал", в лицето на фирмата EN+ Group, поиска в края на миналата седмица амнистия от финансовото министерство на САЩ, като обеща, че мажоритарният ѝ акционер, който основно е под прицел на последните американските санкции - руският магнат Олег Дерипаска - ще намали собствеността си и ще се откаже от мястото си в борда на директорите.

Във вторник вечерта Министерството на финансите на САЩ разреши официално за EN+ Group и на няколко други компании да бъде удължен срокът за спазване на последните санкции, предоставяйки по този начин време на компанията-собственик на "Русал" да изпълнени предложеният от нея план за оттеглянето на Олег Дерипаска.

Трябва да се има предвид, че през последните няколко седмици цените на алуминия нараснаха много силно, тъй като първоначалните санкции от началото на април рискуваха да причинят сериозни проблеми с пазарните доставки. През последните дни обаче цените на алуминия започнаха да намаляват, след като Министерството на финансите на САЩ даде индикации, че може да разсрочи във времето санкции спрямо "Русал".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна