Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ер Франс" отчете финансова загуба от 269 млн. евро през първото тримесечие в резултат на стачните действия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Air France-KLM намали финансовите си прогнози за настоящата година, тъй като серията стачки от февруари насам причиниха увеличаване на нетните загуби на компанията през първото тримесечие.

Френско-холандският превозвач обяви, че неговата тримесечна загуба е нараснала до 269 милиона евро спрямо загуба за 143 милиона евро година по-рано, съобщава агенция MarketWatch.

Продажбите обаче са се увеличили с 1,8% до 5,81 млрд. евро благодарение на увеличения пътническия трафик и по-висок коефициент на натоварване.

За цялата 2018-а година обаче Air France-KLM очаква нейните оперативни резултати да бъдат "значително под" тези от 2017-а година, главно поради загубите вследствие на поредицата стачни действия, които загуби се оценяват на поне 300 млн. евро, както и поради по-високите от очакваното сметки за самолетно гориво и валутните курсове.

Разходите за единица продукция при постоянна валута, цена на горивото и пенсионните отчисления се очакват да нараснат с между 0% и 1% през настоящата година, прогнозира превозвачът при негови предишни оценки за намаляване на единичните разходи с между 1% и 1,5%.

Коментирайки резултати за първото тримесечие, Air France-KLM заяви, че стачните действия са навредили на оперативните резултати на компанията в размер на 75 милиона евро. Конфликтът с нейния персонал е довел до нарастване на разходите за единица труд с 2,1%, като 1,7% от разходите са били пряко свързани със стачките, а останалите 0,4% са били свързани с еднократни плащания.

Трябва да се има предвид, че именно петък е последният ден, в който служители на Air France, които спорят от февруари насам с ръководството на компанията по отношение на заплатите, трябва да гласуват посредством онлайн вот предложението на превозвача за повишение на заплащането. Преди време главният изпълнителен директор на компанията Жан-Марк Янайлак заплаши да подаде оставка, ако резултатът от гласуването е отрицателен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна