Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет е закупил 75 млн. акции на "Ейпъл" през първите три месеца на годината

Към края на 2017-а година фондът Berkshire Hathaway вече притежаваше 3,3% от акциите на "Ейпъл"

Уорън Бъфет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инвестиционният фонд на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway е осъществил солидни покупки на акциите на Apple Inc. през първото тримесечие на годината, закупувайки огромните по размер 75 млн. акции, съобщи в четвъртък вечерта бизнес телевизията CNBC.

Това е в допълнение на 165,3 милиона акции на Apple, които Berkshire Hathaway вече притежаваше в края на 2017-а година, или около 3,3% от акциите, останали в обръщение към този момент. Трябва да се има предвид, че към края на миналата година Apple Inc. беше второто по големина дружество, чиито акции са собственост на Berkshire, като техният размер беше оценен на около 28 милиарда долара. По-голям дял за около 29 млрд. долара във финансовия портфейл на инвестиционния фонд на Бъфет представляваха акциите на банката Wells Fargo & Co. С осъществените масови покупки през първите три месеца на настоящата година обаче, делът на Apple във фонда Berkshire Hathaway вероятно вече е най-голям.

Снимка

"Това е невероятна компания", посочи пред CNBC Уорън Бъфет. "Ако погледнете "Ейпъл", мисля, че тя печели почти два пъти повече от втората най-печеливша компания в САЩ", допълни той.

"През последната година ние закупихме повече акции на Apple, отколкото на която и да е друга компания", обяви Бъфет през февруари отново пред телевизия CNBC.

Акциите на Apple Inc. приключиха търговията в четвъртък на ниво от 177 долара за акция, поскъпвайки с 4,5% от началото на годината и след като през 2017-а година те се повишиха с 20,3%. В същото време фондовият индекс S&P500 нарасна с 10,1% през миналата година, но на този етап се понижава с 1,6% от началото на 2018-а година насам.

Междувременно акциите от клас Б на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway приключиха вчерашната търговия на ниво от 191,16 долара, като през настоящата година те се понижават с 3,3%, но след като през 2017-а година поскъпнаха с 15%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна