Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е една от трите страни в ЕС с най-силен растеж на отделяните вредни въглеродни емисии през 2017 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Евростат представи данни, според които емисиите на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили през 2017-а година в рамките на Европейския съюз с 1,8% в сравнение с предходната година.

Според същото проучване, най-силен ръст на отделяните вредни въглеродни емисии през миналата година е имало в Малта, Естония и България.

Трябва да се има предвид, че емисиите на въглероден диоксид (CO2) са основен фактор за глобалното затопляне и формират около 80% от всички емисии на парникови газове в рамките на ЕС. Те са повлияни от фактори като климатичните условия, икономическия растеж, размера на населението, транспортните и промишлени дейности.

Следва също да се отбележи, че вносът и износът на енергийни продукти оказват влияние върху емисиите на CO2 в съответната страна, в която е осъществено изгарянето на изкопаеми горива. Така например, ако се внасят въглища, това води до увеличаване на отделяните вредни емисиите, докато при внос на електроенергия няма пряко въздействие върху емисиите в страната-вносител, тъй като тези вредни емисии ще се отчитат за страната-износител, където се произвежда и продадената електроенергия.

                                                                                          Процентна промяна на отделяния СО2 в ЕС през 2017 година

Снимка

Данните на Евростат показват, че през 2017-а година най-голямо понижение на отделяните емисии на въглероден диоксид е имало във Финландия (понижение с 5,9% на годишна база), Дания (с 5,8%), Великобритания (с 3,2%), Ирландия (с 2,9%), Белгия (с 2,4%), Латвия (с 0,7%) и Германия (понижение с 0,2%).

В същото време най-силно нарастване на вредните въглеродни емисии през миналата година е отчетено в Малта (повишение с 12,8%), следвана от Естония (с 11,3%), България (с 8,3%), Испания (със 7,4%) и Португалия (със 7,3%).

Въпреки че нашата страна е на едно от челните места в тази негативна класация, вредните емисии на въглероден диоксид, отделяни при енергийното производство на България представляват едва 1,5% от общия размер на CO2 за целия Европейския съюз. По-малък дял в рамките на ЕС е отчетен в едва 13 други страни-членки на съюза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна