Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Германо-българската индустриално-търговска камара корупцията и липсата на прозрачност са основните пречки за бизнес у нас

88 на сто от немските компании с бизнес у нас биха инвестирали отново в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският бизнес поставя България в дъното на класацията за Централна и Източна Европа в борбата с корупцията. Немските компании критикуват и липсата на прозрачност при обществените поръчки. Това показва годишната анкета, която Германо-българската индустриално-търговска камара провежда в България и в още 15 страни от региона. 

Корупцията, липсата на върховенство на закона, както и на прозрачност при обществените поръчки пречат в най-голяма степен на германския бизнес у нас, съобщи главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Димитров: 

"Правната сигурност - ние сме под средното равнище и тук оценките са най-критични. По отношение борбата с корупцята и престъпността, тук е най-голямо недоволство. Много недоволни - 44%, само 6% доволни. Прозрачността на обществените поръчки - ние сме на предпоследно място в случая преди Словакия. Много недоволни - 33%, по-скоро недоволни  - 39%", посочи Димитров.

Под средното ниво за Централна и Източна Европа сме поставени и по критериите "Инфраструктура" и "Академично образование". Германският бизнес е затормозен от липсата на квалифицирани кадри, но е улеснен от ниската данъчна тежест и евтината работна сила. 88 на сто от компаниите биха инвестирали отново в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна