Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През април в САЩ бяха разкрити 164 хил. работни места, а безработицата удари 18-годишно дъно от 3,9%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април трудовата заетост в САЩ отбеляза по-слабо от очакваното повишение, безработица се понижи изненадващо до най-ниско ниво от края на 2000-а година насам, а растежът на заплатите се забави спрямо предходния месец.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през април със 164 000 работни места, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-добро повишение с около 190 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха възходяща ревизия сумарно с 30 000, като тези за февруари бяха ревизирани леко надолу до 324 000 (при предишна оценка за 326 000), а тези за март претърпяха възходяща ревизия до 135 000 (при предишна оценка за техен растеж с едва 103 000).

Въпреки малко по-слабите данни, през последните три месеца на настоящата година бяха разкрити средномесечно 208 хиляди нови работни места, което е все още над техния средномесечен растеж със 182 000 през цялата изминала година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни са поредно доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица спадна изненадващо от 4,1% през март до 3,9% през април, като това представлява първо понижение на безработицата под психологическия праг в 4% от декември 2000-а година насам (от края на ерата на президента Бил Клинтън), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за негово понижение до 4 на сто. Трябва да се има предвид, че делът на американците, търсещи работа, или т.нар. "норма на заетост", се понижи през април до 62,8% от 62,9% през март и продължава да се задържа недалеч от 40-годишното дъно от 62,3%, достигнато през септември 2015 година (най-ниско ниво от 1977 година), тъй като в рамките на април работната сила в САЩ се сви с цели 236 000.

В частния сектор на американската икономика бяха разкрити през април 168 000 работни, в държавният сектор бяха съкратени 4 хиляди служители, докато заетостта в промишления сектор нарасна с 24 000, а строителния сектор - със 17 000.

Продължаващото затягане на пазара на труда и намаляване на нивото на безработица до най-ниско ниво от края на 2000-а година насам е пореден знак, че фирмите се изправят през все по-голям проблем с недостига на свежа работна ръка. Въпреки това обаче средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи през април с едва 4 цента (или повишение с 0,15% спрямо март), достигайки 26,84 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда пък се забави изненадващо до 2,6% при очаквания за стабилизация на мартенското ниво от 2,7%. Продължителността на средната работна седмица през април пък остана без промяна на ниво от 34,5 часа.

Днешният смесен до малко по-слаб доклад едва ли ще промени очакванията, че Федералният резерв ще продължи с политиката си на постепенно повишаване на лихвите ставки. Централната банка на САЩ увеличи за последно федералната фондова лихва с 0,25% на заседанието си през март и прогнозира поне още две повишения до края на 2018 година. По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през април сякаш намалява опасността от сериозен инфлационен натиск и респективно вероятността за по-агресивно вдигане на лихвените ставки (четирикратно, а не трикратно повишение на федералната фондова лихва в рамките на 2018-а година).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна