Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижаване на китайските валутни резерви през април до 5-месечно дъно от 3,125 трлн. долара

Чуждестранните валутни резерви на Китай през април се понижиха по-силно от очакваното, достигайки петмесечно дъно, в резултат на поскъпването на щатския долара през последните седмици и с оглед на нарастващите признаци, че китайските регулаторни органи за по-малко обезпокоени от изтичането на капитали от втората по сила икономика в света, съобщава агенция Ройтерс.

Валутните резерви на Китай спаднаха през април със 17,97 млрд. долара до 3,125 трлн. долара след техен ръст с 8,34 млрд. долара през март, показват данни на Китайската централната банка в понеделник. Това е най-ниското ниво на валутните резерви от ноември 2017-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно тяхно понижение с около 10 млрд. щатски долара към 3,133 трлн. долара. Трябва да се има предвид, че поскъпването на долара спрямо останалите валути през последните няколко седмици се очакваше да понижи стойността на китайските резерви, деноминирани в американската валута. Само в рамките на април индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна с 2%, като по време на търговията в понеделник индексът се повишава с нови 0,2% към 92,8 пункта, търгувайки се непосредствено под неговия петъчен нов тазгодишен връх от 92,90 пункта.

Трябва да се има предвид, че изтичането на капитали се оказа основен риск за Китай в началото на 2017-а година, но комбинацията от по-строг контрол на капитала и тогавашната слабост на щатския долар помогнаха на китайския юан да отбележи солидно поскъпване, засилвайки доверието в икономиката на страната. Това помогна през миналата година на валутните резерви на Китай да нараснат за пръв път от 2014-а година насам, като в същото време трансграничните нетни изходящи капиталови потоци преминаха към стабилизация.

Ескалиращият търговски спор между Китай и Съединените щати може да навреди на износителите и от двете страни и да се отрази негативно на техния икономически растеж, като същевременно допринесе за нестабилността на световните финансови пазари. Регулаторът на валутния пазар в Китай обаче заяви през април, че всяко потенциално негативно въздействие върху нетните трансгранични капиталови потоци, произтичащо от търговските спорове със САЩ, може да бъде контролирано.

През последните седмици китайските власти обявиха поредица от действия, които предполагат, че те са по-малко притеснени от изтичането на капитали, включително и като позволиха на местните инвеститори да влагат повече средства на световните финансови пазари. В същото време Китай даде знак, че ще предостави на чуждестранните инвеститори по-голям достъп до китайските фонови борси, до облигационния и до пазара на стокови фючърси в страната, което да окаже подкрепа на юана и да помогне за постигане по-голям баланс на трансграничните финансови потоци.

Стойността на златните резерви на Китай към края на април пък се понижи до 77,788 млрд. долара от 78,419 млрд. долара в края на месец март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна