Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на китайския износ през април въпреки търговското напрежение със САЩ

Снимка: Ройтерс

Китайският износ и внос нараснаха през април по-силно от очакваното, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които сигнализират за наличието на добро външно и вътрешно търсене въпреки търговското напрежение със САЩ.

В рамките на април износът от Китай се увеличи с 12,9% на годишна база след понижение с 2,7% през март, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с около 7,5 на сто. В същото време вносът нарасна с цели 21,5% при очаквания за повишение с 15,5% и след растеж с 14,4% месец по-рано.

Това доведе до търговски излишък в размер на 28,78 млрд. долара, след като месец по-рано беше отчетен дефицит от 4,98 млрд. долара и при осреднена прогноза на финансовите пазари за позитивен търговски размер за 27,5 млрд. долара.

Доброто нарастване на китайския износ предполага, че глобалното потребление остава относително стабилно въпреки разгорещените търговски диспути между Китай и САЩ. Доста силният ръст на вноса пък сигнализира, че потреблението в Китай остава силно и поне на този етап не е повлияно от външните търговски шокове.

Генералната митническа администрация представи и данни за търговския баланс между двете световни водещи икономики. Търговският излишък на Китай спрямо САЩ се разшири рязко през април с цели 43,8% спрямо март, достигайки 22,19 млрд. долара, след като месец по-рано се сви до 15,43 млрд. долара (от 20,96 млрд. долара през февруари). Износът на китайски стоки в посока САЩ се увеличи през април с 9,7% на годишна база, като в същото време вносът на американски стоки нарасна с 20,3%, отбелязвайки най-добро темпо на растеж от три месеца насам.

В рамките на първите четири месеца на настоящата година китайският търговски излишък спрямо САЩ се увеличи с 13,4% спрямо същия период на 2017 година, достигайки 80,4 млрд. долара.

Според редица анализатори увеличаването на китайския износ през април вероятно се дължи до голям степен на факта, че повечето местни компании са ускорили своя експорт на фона на американските заплахи за налагане на високи митнически тарифи на серия стоки, проведени в Китай и по-специално на електроника.

Междувременно от Белия дом заявиха в понеделник вечерта, че през следващата седмица ще има визита във Вашингтон на висши икономически представители на Китай за подновяване на търговските преговори, чийто първи кръг се проведе в Пекин през миналата седмица. Агенция Ройтерс цитира свои неназовани източници, според които Китай ще предложи да закупува повече стоки американско произведкгво, както и по-ниски китайски мита за някои стоки, включително за вносните автомобили.

В същото време обаче администрацията на президента Доналд Тръмп продължава да настоява, че властите в Пекин трябва да предприемат мерки за съкращаване с цели 200 млрд. долара на китайския търговски излишък със САЩ до 2020 година, както и да понижат силно митническите тарифи и субсидиите за напредналите технологии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна