Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тежките” одеяла помагат на деца и възрастни с проблеми

БНР Новини

През последните години се наблюдава значително нарастване на броя на деца с разстройства от аутистичния спектър, със специални образователни потребности, а напрежението и стресът нарушават ритъма и влошават качеството на живот на много хора. Няма да говорим за статистика, а за един от начините, с помощта на които тези тежки състояния могат да бъдат подобрени и овладени до голяма степен. При това не с помощта на медикаментозна терапия, а благодарение на едно не ново, но набиращо популярност изобретение – „тежкото” одеяло. То се препоръчва от различни специалисти и успешно се прилага в терапията на над 35 заболявания. А мнозина го използват просто като ефективно средство срещу безсъние и при нарушения на съня. Как точно въздейства то?

Снимка




Тежестта или натискът, равномерно разпределени по тялото, повишават нивото на серотонин – хормон, който успокоява ума и тялото, а той от своя страна е свързан с мелатонина, регулиращ съня –
обяснява единственият производител на „тежки” одеяла в България Борислава Костова. – По този начин се повлияват много състояния, за които в противен случай биха били предписани антидепресанти или други медикаментозни лечения. Разбира се, одеялото не може да замести терапия при дете или възрастен човек със сериозен проблем, то е по-скоро помощно средство без абсолютно никакви странични ефекти.

Снимка

При деца с аутизъм „тежкото” одеяло понижава тревожността и осигурява емоционална стабилност. Натискът помага на детето да почувства тялото си, да се осъзнае в пространството. При детска церебрална парализа се постига необходимото отпускане и разтягане на поразените групи мускули. Върху децата, страдащи от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, „тежкото” одеяло има отпускащ и успокояващ ефект и осигурява концентрация на вниманието. При възрастните се подобрява качеството на дълбокия сън и се регулират най-разнообразни заболявания. За разлика от западните страни, в България информацията за „тежките” одеяла е изключително малко. Добрата новина е, че много голяма част от специалистите, които работят с деца с такива трудности, се подготвят в чужбина и пренасят знанията за тези нови помощни средства и у нас.

Снимка

„Тежките” одеяла, които шие Борислава, изглеждат като едно обикновено одеяло от шарени квадратчета 10х10 см всяко. Формата и размерите не са избрани случайно: те позволяват тежестта в тях да се разпредели максимално точно и равномерно. В работата си Борислава използва само висококачествени памучни платове и два вида вата. А това, което придава тежест на одеялата, са дражета от полипропилен с форма на леща, така че ако попадне случайно под тялото, да не дразни, както би дразнило едно топче. Одеялата са съобразени с теглото на конкретното дете, а за направата им се изискват доста сложни математически изчисления, тъй като тежестта трябва да е еднаква в отделните сектори.

Снимка

Тази тежест е една десета от теглото на тялото. Т.
е., ако човек тежи 50 кг, тежестта, която трябва да се разпредели от брадичката до петите е 5 кг. Аз изработвам одеялото така, че с растежа на детето да не се налага да се сменя цялото одеяло: просто частта, която не попада върху тялото му в началото, започва да се използва, когато детето стане по-високо и по-тежко, – казва Борислава Костова.

„Тежките” одеяла са лесни и за поддръжка. Перат се в перална на 40 градуса, а полипропиленовите тежести не си взаимодействат с препарати и не изпускат никаква миризма.

Снимка

Борислава Костова е малък производител и изработва всичките си одеяла ръчно, което и дава възможност да има индивидуалния подход към всеки клиент. Следващата ѝ идея е свързана със създаването на един по-компактен вариант на одеялото, което се поставя в скута. Изследвания доказват, че това повишава в пъти умението за концентрация, особено на първокласници и на деца, за които е проблем да се съсредоточат дълго време върху една задача. Борислава търси начини за допълнително финансиране или възможност, нуждаещите се от такива помощни средства хора да наемат за определено време и да изпитат върху себе благотворното влияние на „тежкото” одеяло.

Снимка

Началото е поставено – готово е първото одеяло, изработено специално за един логопедичен център. А из цялата му повърхност са заложени лъскави, меки, шумолящи и релефни изненади за децата.

Снимки: личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна