Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът напредва към нови върхове за годината преди очакваното оттегляне на Тръмп от иранското ядрено споразумение

Щатският долар продължава да поскъпва спрямо останалите водещи валути и по време на търговията във вторник, намирайки допълнителна подкрепа от засилващите се притеснения, че довечера (от 21:00 ч. наше време) президентът Доналд Тръмп ще обяви оттеглянето на САЩ от международното ядрено споразумение с Иран.

Тези опасения водят до напрежение на световните капиталови пазари, което кара инвеститорите да погледнат отново на долара като "валута-убежище".

Индексът на зелените пари спрямо останалите шест водещи валути проби над психологическата бариера от 93,00 пункта за пръв път тази година, нараствайки в рамките на деня с 0,5% към нов петмесечен връх около 93,28 пункта (негово най-високо ниво от последната десетдневка на 2017 година).

Оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран може да се отрази негативно както на световната икономика (ако САЩ възобнови санкциите спрямо Техеран и респективно санкциите спрямо чуждите компании, правещи бизнес с Иран), така и на без това високото геополитическото напрежение в Близкия изток. Това оказва известна подкрепа и на други "валути-убежища" като японската йена и швейцарския франк.

Еврото се понижава с нови 0,6% към петмесечно дъно от 1,1838 долара, пробивайки трайно под нивото от 1,1900 долара. Единната европейска валута губи позиции и спрямо швейцарския франк и японската йена, понижавайки се съответно към триседмично дъно от 1,1876 франка и към 6-седмично дъно от 129,23 йени. Днешната слабост на еврото се подсилва допълнително от сигналите за предстоящи още това лято предсрочни избори в Италия, които само биха задълбочили политическия хаос на Апенините.

Британската лира също се намира под натиск от продажби, достигайки 5-месечно дъно около 1,3484 долара, като спад бележат и т.нар. "стоково зависими" валути като австралийския, новозеландския и канадския долар.

Основна причина за солидното възходящо движение на долара през последните няколко седмици оказват намалелите очаквания, че останалите водещи централни банки ще последват в скоро време Фед по отношение на нормализация и на техните парични и лихвени политики. Повод за подобен песимизъм дадоха поредица слаби икономически данни от началото на годината от еврозоната и Великобритания. Това принуди участниците на валутните пазари да започнат да ликвидират своите солидни по размер т.нар. "къси" позиции в долари спрямо останалите важни валути, като само в рамките на последните три седмици доларовият индекс нарасна с цели 4,5%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна