Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави британските лихви без промяна, продължава да очаква тяхно повишение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка (АЦБ) запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,5%, но продължава да прогнозира повишаване на лихвените ставки през следващите години, отбелязвайки, че забавянето на икономическия растеж в Обединеното кралство през първите три месеца на годината е вероятно само временно и не толкова сериозно, колкото се смяташе първоначално.

Подобно на срещата през март, днешното решение за запазване на основната лихва на ниво от 0,5% беше взето със 7 срещу 2 гласа, като Йън Маккафърти и Майкъл Сондърс отново призоваха за незабавно повишаване на лихвената ставка до 0,75%. 

В същото време АЦБ отново реши единодушно (с 9 на 0 гласа) да остави без промяна размера на програмата за покупки на държавни облигации за 435 млрд. паунда, както и размера на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. британски лири.

"С оглед на факта, че икономическото развитие отразява до голяма степен нашите прогнози, би било подходящо продължаващо затягане на паричната политика през прогнозния тригодишен период", се посочва в изявление на банката след края на нейното заседание.

Позицията на Английската централна банка изглежда в съответствие с тази на други водещи централни банки, което предполага, че те трябва тепърва да направят значителни промени в плановете си да върнат паричната политика обратно към нормалните нива от преди световната финансовата криза въпреки някои неочаквани сигнали за отслабване на глобалния икономически растеж в началото на настоящата година.

АЦБ отбеляза, че част от слабото представяне на британската икономика през първите три месеца на годината (БВП нарасна с едва 0,4% на годишна база, според първа оценка на британската статистика ONS) е в резултат на необичайно лошото зимно време. Това накара банката да намали своите прогнози за растежа на икономиката през 2018-а година от 1,8% до 1,4% и прогнозира нарастване на БВП с 1,7% през 2019-а и през 2020-а година (при февруарска прогноза за растеж от 1,8 на сто).

АЦБ също така посочи, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 2% "малко по-бързо от очакваното".

Британската централна банка подчерта за пореден път, че всяко едно увеличение на основния лихвен процент ще бъде "постепенно и ограничено", което вероятно означава ежегодно еднократно нарастване на лихвените ставки в рамките на следващите три години.

Макар да продължава да се придържа към плановете си за постепенно затягане на лихвите, след края на днешното заседание АЦБ сякаш звучи не чак толкова уверено, както беше през февруари, когато банката обяви, че ще трябва да повиши лихвените ставки "малко по-рано и малко по-агресивно, отколкото се очакваше". Именно това изявление на АЦБ по-рано през годината накара редица инвеститори и анализатори да очакват увеличаване на британската основна лихва на заседанието през месец май, преди обаче поредицата слаби икономически данни да парират тези техни прогнози.

Макар и очаквано, днешното решение на АЦБ да запази лихвените ставки непроменени провокира първоначален рязък спад на британската лира спрямо долара и еврото. Паундът се понижи за кратко от седмичен връх около 1,3617 долара към двудневно дъно от 1,3489 долара. Последва негова стабилизация малко над 1,3500 нивото, след като шефът на АЦБ Марк Карни заяви на последвалата днешното заседание пресконференция, че ако икономиката на Великобритания се засили в рамките на очакваното, през следващите три години ще има увеличаване на основната британска лихва.

Еврото също поскъпна след края на днешното заседание на АЦБ, нараствайки от часово дъно около 0,8729 паунда към двудневен връх от 0,8807 британски лири преди негова стабилизация малко под 0,8800 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна