Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект се ориентира по-добре от човека във виртуалната реалност

Снимка: БГНЕС
Изкуственият интелект постигна нов успех. Компютърна програма се ориентира по-добре от човека в игра, свързана с виртуалната реалност. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Компютърната програма победи професионален играч, като сърфираше и поемаше по нови, по-кратки пътища, до които е получила достъп, поясниха учени от британския филиал "ДийпМайнд" на интернет компанията "Гугъл". "ДийпМайнд", специализирал се в областта на изкуствения интелект, е известен също с разработването на суперкомпютъра "АлфаГо", който победи световния шампион в играта Го.

Обучението "Дийп лърнинг" позволява на машини да изпълнят сложни задачи, за които са били тренирани, като например гласово и визуално разпознаване. Това обучение е базирано върху мрежи от изкуствени неврони. Андреа Банино и колегите му от "ДийпМайнд" са тренирали компютърна програма да измине разстоянието от една точка до друга във виртуалната реалност. Те установили организация на мрежите от изкуствени неврони, осигуряваща впечатляващото им сходство с невроните у бозайници.

Учените смятат, че получените резултати ще допринесат да се опознае по-добре функционирането на човешките мозъчни клетки, които отговарят за ориентацията в пространството.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", посочва БТА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени