Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лорета Местер от Фед: Подобряването на икономическите перспективи подкрепя по-нататъшно повишение на лихвите

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местер заяви в понеделник, че променящата се в позитивна посока икономическа перспектива може да означава, че Централната банка трябва да повиши лихвените проценти повече отколкото се очакваше и че към 2020 година федералната фондова лихва може да надвиши т.нар. "неутрално ниво" от 3 на сто, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

"С фискална политика, която се променя от рестриктивна към стимулираща, с икономика, която нараства над тренда и увеличаващи се инвестиции, краткосрочният равновесен лихвен процент също би трябвало да се повишава", посочва Местер в реч, която ще изнесе по-късно днес на събитие в Париж.

Според нея възможността за по-високо ниво на лихвените проценти, което не е нито стимулиращо, нито ограничаващо растежа (т.нар. "неутрално лихвено ниво"), означава, че може да има промени в дългосрочната перспектива на провежданата от Фед парична и лихвена политика.

Трябва да се има предвид, че Лорета Местер е с право на глас на заседанията на Федералния резерв през настоящата година, като тя твърдо подкрепя повишаването на лихвените ставки. Последното повишение на федералната фондова лихва до диапазона между 1,5% и 1,75% стана факт на заседанието през март, когато централните банкери потвърдиха, че очакват поне още две увеличения на лихвените ставки до края на настоящата година. Поредицата силни данни за състоянието на пазара на труда в САЩ и сигналите за нарастващ ценови натиск карат някои анализатори, икономисти и участници на финансовите пазари да предполагат, че Федералният резерв може да увеличи още на три пъти лихвените ставки през 2018 година.

Междувременно Лорета Местер от Фед остава оптимистично настроена относно близкото бъдеще. "Американската икономика се представя много добре и очаквам това да продължи и в бъдеще. През тази и следващата година очаквам по-висок производствен растеж, продължаващо засилване на трудовия пазар и на инфлацията", отбеляза тя. Според нея пазарът на труда вероятно е надвишил нивата на т.нар. "пълна заетост", докато инфлацията ще се движи устойчиво към целевото ниво на Фед от 2 на сто през следващата година или две.

В такава среда Федералният резерв трябва да продължи с политиката на повишаване на лихвите, посочи Местер. "С оглед на продължаващата икономическа експанзия, може да се окаже, че за да се запазят нашите политически цели (за пълна заетост и устойчива инфлация от около 2%), може да се наложи нивото на лихвените ставки да се повиши за известно време малко над неговото дългосрочно ниво", смята тя. Трябва да се има предвид, че средната прогноза на членовете на Фед е за дългосрочно, или неутрално ниво на лихвените проценти от 3 на сто. Според Лорета Местер последните прогнози на централните банкери показват, че федералната фондова лихва може да нарасне и над 3% през 2020 година. На този етап обаче тя предполага, че Федералният резерв би трябвало да запази пътя си на продължаващо постепенно увеличение на лихвените ставки, тъй като все още не се вижда рязко повишаване на американската инфлация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна