Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка очаква по-бавен икономическия растеж и през второто тримесечие на годината

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие на настоящата година икономиката на Франция ще продължава да нараства с по-бавното темпо, което беше в сила през първите три месеца и далеч под добрия възходящ импулс от края на 2017-а, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка.

Централната банка на Франция очаква БВП да нарасне през периода април – юни с 0,3% спрямо първите три месеца, когато растежът се забави рязко до 0,3% от 0,6% в края на предходната година.

Основание за тази прогноза дава индексът на Централната банка, измерващ общата бизнес активност, който се понижи през април до 104 пункта от 105 пункта през март, като известно отслабване има както при активността в промишлената, така и в сферата на услугите.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, се понижи през април до 102 от 103 пункта през март и след като през първите два месеца на годината стабилизира на ниво от 105 пункта. Според анкетираните бизнес мениджъри индустриалното производство се е ускорило слабо през четвъртия месец на годината, като в същото време мнозинството от тях очакват стабилизация на производствения растеж през месец май.

Активността в сферата на услугите също бележи отслабване, като съответният индекс се понижи през април до 102 пункта от 103 пункта през март и след многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Бизнес лидерите в сектора на услугите отчитат ускоряване на активността през април, но прогнозират по-слаб растеж през месец май.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера се понижи през април до 104 пункта от негов 10-годишен връх от 105 пункта, достигнат през март.

Месечното проучване на Френската централна банка сигнализира, че забавянето на добрия възходящ икономически импулс от предишната година, което беше факт в началото на 2018-а, ще остана е сила и през второто тримесечие.

Междувременно президентът на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало отбеляза, че малко по-слабото темпо на икономически растеж през второто тримесечие може би ще бъде повлияно от необичайните за месец май почивни (неработни) дни.

Според Вилерой де Гало, който е и виден представител на Централната банка на еврозоната, ЕЦБ би могла да предостави нови насоки относно момента, когато ще започне да повишава рекордно ниските лихвени ставки, с оглед наближаващия край на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения". Той отбеляза, че решението на ЕЦБ за прекратяване на покупките на активи – било то през септември или декември – не представлява сериозен "екзистенциален въпрос".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени