Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската безработица през март в 42-годишно дъно от 4,2%

Първо от осем години насам понижение на работещите във Великобритания граждани на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През първото тримесечие на 2018-а година британската безработица стабилизира в най-ниско ниво от повече от четири десетилетия насам от 4,2% при солиден ръст на нивото на трудова заетост до рекорден връх от 75,6%, показват данни на официалната британска статистика ONS, които сигнализират, че трудовият пазар на Острова продължава да бъде доста силен въпреки слабия икономически растеж в началото на годината.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода януари - март 2018 година остана на нивото от 4,2%, достигнато през трите месеца до края на февруари, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. По този начин британската безработица стабилизира в най-ниско ниво от първото тримесечие на 1975 година насам, посочва ONS.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания обаче се повишиха през април с цели 31,2 хиляди след тяхно увеличение с 15,7 хиляди през март (възходящ ревизия от предходна оценка за повишение с 11,6 хиляди).

Трудовата заетост през първото тримесечие на годината пък нарасна с цели 197 хиляди до 32,34 милиона, като това представлява най-солиден ръст от последното тримесечие на 2015-а година и доведе до рекорден исторически връх на нивото на заетостта от 75,6%. В същото време броят на безработните британци се понижи през трите месеца до края на март с 46 хиляди до 1,42 милиона.

Растежът на осреднени седмични доходи, включвайки бонусите, обаче се забави през първото тримесечие до 2,6% на годишна база от 2,8% през трите месеца до края на февруари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение от 2,7 на сто. Това означава, че въпреки отслабването на инфлацията през март, реалното заплащането на британските трудещи остана без промяна през първото тримесечие, след като се повиши с 0,2% през трите месеца до края на февруари.

Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, обаче се подобри очаквано до 2,9% от 2,8% през трите месеца до края на месец февруари. Това е най-бързият растеж на заплатите без бонусите от август 2015 година насам, като реалното заплащане, отчитайки инфлацията, се повиши с 0,4% (най-добър растеж от началото на 2017-а година).

Днешните силни данни за трудовата заетост и за рекордно ниската безработица от повече от 40 години насам предполагат, че икономиката на Великобритания вероятно няма да има толкова лош старт на 2018-а година, колкото сочеха предварителните данни на британската официална статистика ONS (за повишение на БВП през първото тримесечие с едва 0,1% спрямо края на 2017-а и забавяне на растежа на годишна база до 1,2% от 1,4% през последното тримесечие на предходната година).

Тези данни могат да подновяват очакванията, че Английската централна банка ще повиши британската лихва през някой от следващите месеци, след като на последното заседание през миналата седмица АЦБ запази основната си лихвена ставка непроменена на ниво от 0,5%.

Любопитен факт от днешните данни на ONS е намаляването през първото тримесечие на работещите във Великобритания граждани от останалата част на Европейския съюз, като това е първото подобно понижение от началото на 2010-а година насам. Най-голям спад е отчетен при броя на работниците от източноевропейски страни като Полша и Унгария.

Трябва да се има предвид, че броят на работещите на Острова граждани на ЕС - особено на тези от Източна Европа - беше ключов въпрос по време на кампанията в подкрепа за Брекзит в навечерието на референдума, който беше проведен през юни 2016 година и на който британците гласуваха за излизането на страната от Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна